Online masterclass informatievaardigheden (#in)

Op 16 december 2011 vindt de vijfde OpenU online masterclass plaats, met als titel is 'Google je wijs'. De masterclass wordt gegeven door mijn collega dr. Saska Brand-Gruwel, onderzoeker bij CELSTEC.

Wil je iets weten? Gewoon even googelen.

Mensen zoeken bijna dagelijk informatie op internet. Voor het werk, voor school of privé. Maar vinden we wel de meest geschikte of juiste informatie? Is de informatie wel betrouwbaar en wat doen we met tegenstrijdige informatie? Met andere woorden: zijn we wel zo informatievaardig?

Googelen kan beter

Het effectief en efficiënt zoeken naar informatie blijkt nog niet zo gemakkelijk. Uit onderzoek komt naar voren dat de informatievaardigheden van leerlingen, studenten en docenten verbeterd kunnen worden.

In deze masterclass gaat dr. Saskia Brand-Gruwel in op wat informatievaardigheden zijn en aan de hand van een voorbeeld doorlopen we het zoekproces. Een leerling zoekt informatie op het internet over een bepaald onderwerp en wij kijken met z'n allen mee. Nadien reflecteert de expert op dit proces vanuit een wetenschappelijk perspectief:

  • Welke stappen worden in het proces onderscheiden en wat onderscheidt een expert in informatievaardigheden van een 'noviet'? 
  • Welke andere factoren beïnvloeden het al dan niet succesvol zoeken, selecteren en verwerken van informatie? 

Deze vragen komen 16 december aan de orde.

Meer informatie en inschrijven?

De masterclass maakt onderdeel uit van de reeks online masterclasses over onderwijs- en leerwetenschappen die de Open Universiteit organiseert en aanbiedt via OpenU. Deze eerste masterclasses zijn proefuitzendingen. De masterclasses vinden een keer per drie weken plaats op donderdag- of vrijdagmiddag. Deelname aan de proefuitzendingen van de masterclasses is gratis.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.