Ontwerpen met modellen: hulpmiddel bij ontwikkeling online cursussen #CELSTEC #in

Bij de ontwikkeling van cursussen binnen elektronische leeromgevingen gaan docenten vaak pragmatisch aan de slag. Het gestructureerd ontwikkelen van cursussen kan echter leiden tot een forse kwaliteitsimpuls. Het rapport Ontwerpen met modellen  van collega Gerard van den Boom biedt hiervoor docenten m.i. handvatten.

In zijn rapport gaat Gerard uit van applicaties die binnen de Open Universiteit worden gebruikt. Het grootste deel van deze uitgave is m.i. ook relevant voor andere elektronische leeromgevingen, en andere onderwijssoorten.

Het katern Ontwerpen met modellen beschrijft onder meer didactische functies van cursussen, de analyse van een cursusontwikkelopdracht, de didactische aanpak die op basis van deze analyse gekozen kan worden (welke aanpak past bij welke doelen?) en het belang van didactische scenario’s.

Na een bespreking van verschillende applicaties van de OU, beschrijft Gerard van den Boom een aantal varianten van een elektronisch werkboek + bronnenmodel (zoals de studietaakvariant of de studieadviesvariant), en een aantal andere specifieke didactische aanpakken (zoals het 4C/ID-model of het VGO-Model, vraaggestuurde geleide ontdekking). Hij geeft daarbij ook aan welk model voor welk doel geschikt is. Deze modellen sturen het leerproces in belangrijke mate. Het elektronisch werkboek vormt een essentieel onderdeel van een cursus binnen een elektronische leeromgeving. Hierin staan de taken,
opdrachten, instructies, etc. die de docent bij de vakinhoud heeft bedacht.

Vervolgens behandelt hij diverse bouwstenen van de modellen, zoals een verschillende typen opdrachten, instructie en taken. Daarbij geeft hij onder meer aan wanneer je open en wanneer je gesloten activiteiten kunt inzetten.

De inhoud van dit katern komt als heel logisch en voor de hand liggend over.  Toch worden cursussen binnen elektronische leeromgevingen vaak niet ‘logisch’ en gestructureerd ontworpen. Mede dankzij overzichtelijke tabellen biedt Ontwerpen met modellen docenten hierbij zinvolle hulp. Deze uitgave kan volgens mij prima in combinatie met TPACK worden gebruikt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.