Opening Managementconferentie CvI Wouter Hart over Verdraaide Organisaties #cvimc

Hoe kun je als organisatie je bedoeling weer terug vinden? Asterix en Obelix kunnen daarbij helpen.

Wouter HartHet Consortium voor Innovatie bestaat 25 jaar. Eén keer in de twee jaar organiseert men samen met een gastcollege dé conferentie over ICT in het onderwijs, en één keer in de twee jaar een managementconferentie waar bredere thema’s aan bod komen (dus bijvoorbeeld ook onderwijsinnovatie in het algemeen, kwaliteitszorg, bedrijfsvoering of HRM).

Ik probeer hier elk jaar naar toe te gaan. Voor de inhoud, de vele gesprekkken en de sfeer. Het mooie is ook de inbreng van studenten. Volgens de voorzitter van ROC Tilburg , Fred van der Westerlaken, zijn dit jaar 140 studenten van dit ROC deze dagen hier in de weer.

Ter gelegenheid van dit jubileum heeft men dit jaar voor de managementconferentie een bijzondere locatie gekozen: De Efteling. Het motto was ‘Droom en daad verbinden’. Op de sterfdag van Marten Luther King werden we vandaag verwelkomd met zijn ‘I have a Dream’-speech.

Wouter Hart mocht de officiële openingskeynote verrichten. Hart is auteur van en spreker over de bestseller Verdraaide organisaties.  Mede aan de hand van praktijkvoorbeelden en denkmodellen nodigde hij ons uit beter te kijken naar hoe mensen en systemen zich tot elkaar verhouden en wat dat betekent voor het slim benutten van de waarde van allebei.

Veel organisaties zijn namelijk hun bedoeling kwijtgeraakt. Er ontstaan nieuwe praktijken, maar zijn die nog wel in lijn met de bedoeling van het onderwijs? Onze leerlingen zijn immers vaak ongemotiveerd om te leren, laat OESO-onderzoek zijn. Wouter haalde o.a. Sjef Drummen en Ken Robinson aan die stellen dat het onderwijs is afgedreven van de oorspronkelijke bedoeling. De verbinding tussen droom en daad ontstaat dan ook in nieuwe praktijken. Bijvoorbeeld Agora.

Persoonlijke, ingrijpende, ervaringen die maken dat je je heel sterk kunt inleven in je doelgroep.

Wat is nodig om die nieuwe praktijken te realiseren? Wouter illustreerde dat aan de hand van Asterix en Obelix. Droom en daad worden dan verbonden door:

  • Abraracourcix. Leiderschap dat wankelt. Centrale oplossingen en normen werken vaak niet. Verander daarom van perspectief. Wat heb jij de praktijk nodig om je verantwoordelijkheden te kunnen dragen. Mensen moeten verantwoordelijkheid nemen voor de ‘geest’ en niet naar de ‘letter’. Ga van ‘oplossing’ naar het vergroten van het oplossend vermogen.
  • Panoramix. Blijf beschouwen, naar het groter geheel kijken.
  • Asterix. Zorg voor het duiden van sleutelprincipes en slimme constructen.
  • Obelix. Dat betekent versteende zonnestraal. Wat was nog eens de bedoeling?
  • Idefix: wees volhardend (idefix: vastgezet idee).
  • Assurancetourix: Hij krijgt overal de schuld van. Houd je echter bij je eigen invloed, houd het verhaal zuiver.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.