Reflectie naar aanleiding van mijn 4000ste blogpost (#)

Dit is de 4000ste blogpost die ik op www.wilfredrubens.com publiceer. Op 23 oktober 2003 ben ik begonnen te schrijven over technology enhanced learning. Een mooi moment om terug te blikken. Eerst wat statistieken. Daarna volgt een algemene beschouwing.

Statistieken

Volgens de statistieken van mijn blogsoftware hebben mijn bezoekers ruim 517500 lifetime pageviews gerealiseerd. Dat is een gemiddelde van ruim 180 per dag. Dit betrekkelijk lage gemiddelde wordt veroorzaakt doordat mijn blog in het begin weinig traffic kende. Uiteraard geldt ook: hoe meer bijdragen per dag, des te drukker het bezoek (bij een topdag kan dat oplopen tot zo'n 700 pageviews).

Mijn bezoekers en ikzelf hebben 4115 commentaren geproduceerd (als ik op anderen reageer, geldt dat ook als commentaar). De rustigste dag is de zaterdag, de drukste dag over het algemeen de maandag. 's Zondags wordt mijn weblog vaak drukker bezocht dan op vrijdag. Ik voel inmiddels goed aan wanneer een bijdrage reacties oproept: hoe concreter een bijdrage, hoe sneller lezers er een mening over hebben gevormd, des te meer respons.

Volgens Feedburner volgen 1214 subscribers mijn blog via RSS, en heb ik een gemiddelde 'reach' van 201. Ik heb overigens af en toe twijfels over de betrouwbaarheid van Feedburner.

Honderdvijftien mensen worden via e-mail geattendeerd op nieuwe berichten. Google Reader is de populairste RSS feedreader, terwijl mijn lezers in ruime meerderheid Firefox als browser gebruiken.

Attenderingen

Via diverse kanalen komen lezers bij mijn blogposts terecht. Twitter, Facebook, LinkedIn en de laatste tijd ook Google+ zijn belangrijke media waarmee belangstellenden geattendeerd worden. En, zoals gezegd, spelen RSS feedreaders en e-mailnotificatie hierbij een belangrijke rol (en links vanaf andere websites en nieuwsvoorzieningen zoals Onderwijsnieuws). Verder leidt de zoekmachine van Google bezoekers dikwijls naar mijn blogposts.

Dit maakt het overigens moeilijk om te selecteren welk sociaal medium ik wel en niet gebruik om te attenderen. Ik wil wel selectief zijn, maar mijn lezers gebruiken nu eenmaal diverse media om geattendeerd te worden!

Wanneer blog ik?

Ik krijg wel eens de vraag waar ik de tijd vandaan haal om nagenoeg dagelijks te bloggen. Volgens mij is er een aantal factoren die dit mogelijk maken:

 • Ik vind bloggen leuk om te doen. Dankzij de vele attenderingen (vooral via RSS en Twitter), in combinatie met mijn ervaring, heb ik elke dag inspiratie om te bloggen. Het voelt niet als een belasting. De positieve reacties, die ik regelmatig krijg, motiveren ook om door te gaan.
 • Door te bloggen ben ik m.i. bekwamer en sneller geworden in het cureren en verwerken van relevante informatie. Het kost mij nu naar verhouding minder tijd, in vergelijking met 2003.
 • Hoe meer ik met de trein reis, des te meer gelegenheid ik heb om te bloggen.
 • Ik blog in mijn vrije tijd. Een enkele keer publiceer ik tijdens kantoortijd een in de trein geschreven bijdrage. Indien direct relevant voor mijn werk blog ik ook 'onder werktijd'. Dat komt overigens nauwelijks voor. Ik realiseer me overigens dat dit een ouderwetse benadering is omdat werk en vrije tijd vandaag de dag niet absoluut gescheiden worden. Toch probeer ik dit redelijk te scheiden, vooral ook omdat ik vanuit een strikt onafhankelijke positie wil schrijven.
 • Ik beschik over diverse tools die het mij mogelijk maken om efficiënt te bloggen. Behalve mijn RSS feedreaders, behoren ReaditLater, mijn iPad, iPhone en de iPad app Blogpress daar zeker bij.
 • Ik kies een duidelijke focus in het gebruik van sociale media. In vergelijking met anderen gebruik ik sociale media als Twitter, Facebook, Google +, Xing, Quora en Hyves relatief selectief. Blogposts hebben prioriteit.
 • Last but not least: mijn thuissituatie laat het toe. Een lieve, geduldige en ook drukbezette vriendin, geen kinderen en heldere afspraken maken het mogelijk.

Ik kreeg een paar jaar geleden de vraag of bloggen voor mij "a way of life" is. Ik moest dat eigenlijk wel beamen. Bloggen maakt deel uit van mijn bioritme (al kan ik tijdens vakanties ook prima zonder).

Wat levert bloggen op?

Ik heb wel eens geroepen dat bloggen mij geen tijd kost, maar dat het een investering is. En dat klopt nog steeds.

 1. Ik leer er nog steeds veel van. Het is een mooie manier van informatieverwerken en op inhoud reflecteren. Ook dankzij de feedback die je krijgt.
 2. Ik heb dankzij mijn blog veel mensen leren kennen (ja, ook persoonlijk). En hoe belangrijk zijn netwerken anno 2011?
 3. Ik vind kennisdelen leuk. Als mensen leren van mijn bijdragen, doet mij dat deugd.
 4. Ik heb een archief aangelegd waarvan ik de inhoud kan hergebruiken in presentaties, artikelen, notities, etc. Daardoor werk ik efficiënter.
 5. Dankzij mijn blog ben ik in Berlijn (Online Educa), Curacao en Wenen verzeild geraakt, zonder dat mij dat een cent heeft gekost (vooruit: wat zakgeld).
 6. Ik heb regelmatig via een perskaart gratis toegang gekregen tot congressen. Ook ben ik gevraagd voor adviesraden of programmacommissies van congressen.
 7. Mede dankzij mijn blogposts word ik gevraagd voor gastcolleges, presentaties, workshops en advies. Na drie jaar bloggen begon mijn weblog op deze manier indirect geld op te leven, ook al was dit nooit mijn bedoeling (maar wel een aangenaam effect). Sinds ik fulltime bij de OU werk, gaan de inkomsten overigens naar mijn werkgever (de betreffende activiteiten -behalve bloggen- voer ik ook voor een groot deel 'onder werktijd' uit). 

Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik voorlopig niet van plan ben om te stoppen met bloggen. Bedenk wel dat mijn motivatie voor een groot deel bepaald wordt door het gebruik en de respons. Daarom wil ik jullie -lezers en commentatoren- hartelijk danken voor je bezoek en reacties!

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

8 reacties

 1. Proficiat met dit imposante aantal; ik heb er vaak goed gebruik van mogen maken, je opmerkingen zetten je aan het denken en danzij je attenderingen heb ik mooie nieuwe dingen kunnen ontdekken.
  Ik blijf je blogs graag lezen.

 2. Dankje wel voor je onderzoek en artikelen. Lees ze met plezier en motiveert mij meer te onderzoeken hoe ik ICT kan inzetten op school.
  Richard

 3. met bewondering voor alles wat je ons weer voorschotelt blijf ik je volgen. In ieder geval tot de 8000e post ! Dank !

 4. Wilfred,
  Ik lees je berichten altijd met interesse.
  Ik vond het dan ook erg leuk om te zien dat je aandacht hebt besteed aan mijn bijdrage op de weblog van Heino Logtenberg (blogbericht 3999!).
  Ik zie het bijna als een kwaliteitskeurmerk voor een goed/interessant artikel.
  Met dank,
  Paul Bloemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord