Reflectie op een maand digitaal onthaasten

Op 19 juli 2019 heb ik aangekondigd dat ik tot en met gisteren alleen de hoogst noodzakelijke zaken online zou uitvoeren. In deze blogpost deel ik mijn ervaringen en mijn conclusies voor de toekomst.

In de toelichting heb ik geschreven dat ik in de loop der jaren steeds intensiever internettoepassingen ben gaan gebruiken. Ik schatte dat ik per dag zo’n 12-14 uur met een laptop, tablet of smartphone in de weer ben. Behalve de grote voordelen en waarde, betaal je hiervoor echter ook een prijs (sociaal, fysiek en psychisch). Vandaar dat ik van plan was digitaal te onthaasten.

In hoeverre ben ik daarin geslaagd en hoe is dat bevallen?

Ik was van plan:

 • Niet twitteren. Dat is gelukt. En eerlijk gezegd heb ik het geen minuut gemist. Ik weet natuurlijk ook niet of ik echt iets heb gemist.
 • Geen gebruik maken van Facebook. Ik heb een enkele keer Messaging geraadpleegd. Omdat ik vlak voor mijn ‘digitale onthaast-periode’ een vraag gesteld kreeg via Messaging en daarop had gereageerd. Verder heb ik Facebook niet gebruikt, en ook niet gemist. Waarschijnlijk heb ik daardoor wel enkele verjaardagen van bekenden over het hoofd gezien.
 • Geen gebruik maken van LinkedIn. Ik heb hier inderdaad geen gebruik van gemaakt. In de vakantie heb ik dit platform ook niet gemist. Buiten vakantietijd om is dat waarschijnlijk een ander verhaal.
 • Geen gebruik maken van mijn RSS-feed reader. Ik had een aantal sites op mijn tablet gebookmarkt (voornamelijk nieuwssites). Na ongeveer een week kreeg ik een mail dat ik moest inloggen in mijn RSS-feed reader omdat deze anders niet meer in staat zou zijn om kanalen te updaten. Ik zou dus bij gebruik na een maand niet meer de meest recente nieuwe berichten te zien krijgen. Ik heb mijn RSS-feedreader daarom gebruikt om nieuwsberichten te gaan lezen. Geen werkgerelateerde berichten.
 • Nauwelijks gebruik maken van mijn Macbook (alleen voor on demand TV). Dat is grotendeels gelukt. Ik kreeg aan het begin van mijn vakantie twee leads die ertoe leidden dat ik mijn Macbook voor administratief werk ben gaan gebruiken.
 • Niet bloggen. Dat is gelukt. Zonder moeite.
 • Niet doelloos surfen. Ik heb de afgelopen tijd alleen gericht gesurft. Bijvoorbeeld personages en gebeurtenissen uit romans opgezocht.
 • Geen uitgebreide reacties geven op mails. Daar ben ik ook in geslaagd.

Ik heb tijdens mijn vakantie nadrukkelijk wel gebruik gemaakt van:

 • Google Maps (routes plannen en volgen).
 • Online inchecken bij de luchtvaartmaatschappij.
 • Booking.com (om contact op te nemen met de eigenaar van de studio die we hadden geboekt)
 • Enkele apps ten behoeve van het zeilen. Hierover zal ik apart bloggen.
 • De app van de bank.
 • Nieuws-apps (o.a. de NOS).
 • Blendle (artikelen lezen).
 • App waarmee ik foto’s van mijn camera naar mijn Iphone kan overzetten.
 • Foto-app van mijn iPhone.
 • WhatsApp (foto’s en berichten met het thuisfront delen).
 • NLZiet (documentaires en nieuws bekijken).

De vrijgekomen tijd heb ik vooral besteed aan lezen (boeken en artikelen via Blendle) en aan niets doen. Dat is me eerlijk gezegd erg goed bevallen. Andere bevindingen zijn:

 • Je creëert meer rust door minder gebruik te maken van diverse internettoepassingen. Mijn vrouw en mijn zus zijn van mening dat ik dit jaar meer tot rust ben gekomen, en dat ik langer heb geslapen.
 • Het een maand lang afscheid nemen van applicaties die ik normaliter intensief gebruik, heeft niet geleid tot ontwenningsverschijnselen.
 • Mijn vrouw kon haar zus vakantieverhalen vertellen, zonder dat haar zus aangaf deze verhalen via mijn blog al gelezen te hebben. Dat vond mijn vrouw wel zo prettig.
 • Mijn naaste omgeving reageerde positief op dit initiatief.
 • Ik schat dat, net als bij email, 80% van de berichten op Facebook en Twitter wellicht betekenisvol zijn voor de verzender, maar niet voor mij als lezer. Het scannen ervan kost wel energie en aandacht. Deze media hebben hiervoor geen goede filtermogelijkheden. Je mist echter relatief weinig als je deze media een tijd niet gebruikt. Mijn voornemen is om Facebook en Twitter eens vaker een hele dag niet te gebruiken.
 • Ik blog met veel plezier. Ik heb ook dagelijks inspiratie om te bloggen. Ik moet me echter soms in bochten wringen om dagelijks 1-1,5 uur vrij te maken om te bloggen. Dat ga ik niet meer doen. Als ik ‘tegen de klok in’ moet gaan bloggen, dan sla ik een dag over.
 • Het feit dat ik een maand niet heb geblogd, heeft ertoe geleid dat het bezoek aan mijn weblog flink is gereduceerd. Verleden jaar telde mijn weblog in juli ruim 7400 views. Dit jaar nog geen 7000. In augustus 2019 had mijn blog 8365 views. Op het moment van schrijven zijn nog geen 2000 pagina’s bekeken.
 • Je kunt niet volledig zonder internet. Ik heb bijvoorbeeld via de portal van een klant een automatisch gegenereerd bericht gekregen waar ik binnen een aantal dagen op moest reageren. Sommige applicaties verliezen functionaliteit als je ze langere tijd niet gebruikt. Je moet ook applicaties vanuit het oogpunt van security regelmatig updaten.
 • Ik wil ook niet volledig zonder internet tijdens vakanties. Daar zijn verschillende toepassingen veel te leuk, handig en efficiënt voor.

Al met al wil ik de tijd die ik online doorbreng structureel reduceren. De vrijgekomen tijd wil ik besteden aan meer bewegen en lezen (literatuur, achtergrondinformatie bij het nieuws).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.