Serious gaming interventie over ‘verlies van autonomie, door ongevraagde hulp’

Mensen in een rolstoel ervaren regelmatig dat anderen hen (goedbedoeld) willen helpen. Maar wat doet dat met het gevoel voor zelfstandigheid en onafhankelijkheid? Daarover heeft Jeroen de Graauw een Serious Gaming interventietraject ontworpen.

verlies van autonomie, door ongevraagde hulp
Bron: https://sites.google.com/view/meesterproef-jeroen/home

Jeroen heeft dit interventietraject gemaakt als ‘Masterpiece’ voor de Master Serious Gaming bij NHL Stenden. Op de website lees je dat het interventietraject derdejaars studenten van de opleiding tot verzorgende-IG of verpleegkundige laat ervaren hoe confronterend ongevraagde hulp is. Het maakt studenten bewust van de waarde die ‘autonomie’ heeft in het zorgproces en welke rol zij als zorgprofessional hebben. Jeroen werkt als docent Gezondheidszorg & Welzijn bij het Graafschap College, en zit zelf in een rolstoel.

Met behulp van de serious game laat hij anderen ervaren hoe het is als je autonomie verliest door ongevraagde hulp. Daardoor begrijpen aankomende zorgverleners zoals studenten beter wat het effect van hun gedrag kan zijn op hulpvragers in de praktijk. Hij heeft met behulp van verschillende prototypes spelmechanieken verzameld die het gevoel van verlies van autonomie goed nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan taken die stiekem al voor spelers werden uitgevoerd en waarvoor zij credits kregen. Dit gaat namelijk ten koste van een gevoel  van voldoening, na afloop van het spel. Spelers gaven ook aan dat dit ten koste ging van hun autonomie (bron: Game on: Jeroen zet serious gaming op de kaart, interview met Jeroen, niet publiek toegankelijk).

Op deze website vind je het gehele ontwerpproces, iteraties samen met de resultaten, een publicatie over het thema en het uiteindelijke interventie terug. Jeroen heeft ook een aantal podcasts over dit onderwerp op zijn website gepubliceerd. Lees verder de volgende artikelen over deze meesterproef:

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *