Slimmer leren met LinkedIn en door te bloggen

Hoe kun je slimmer leren met LinkedIn en door te bloggen? Deze vraag stond centraal in een workshop die ik vanochtend heb verzorgd bij de Daelzicht Academie.

Deze ‘corporate academy’ van zorginstelling Daelzicht heeft een vooruitstrevende visie op leren waar werkplek leren en het gebruik van leertechnologie daarbij een belangrijke plaats in nemen. LinkedIn en bloggen kunnen m.i. gebruikt worden voor zelfgeorganiseerd leren.

Bij LinkedIn zijn we met name in gegaan op het gebruik van de zoekmachine om ‘kennissen’ te vinden. ’To know who’ is immers een belangrijk type kennis. Ik gebruik het geavanceerd zoeken binnen LinkedIn om experts te vinden. Ik vul dan keywords in, soms de locatie en ik selecteer 1ste of 2de connecties. Verder zoek ik ook mensen op naam van een organisatie.

Vervolgens kan ik dan contact met hen opnemen. Zo kreeg ik laatst de vraag of ik geen docenten Nederlands kende die wellicht geïnteresseerd waren in een virtual reality toepassing. LinkedIn is dan handig.

LinkedIn heeft ook nadelen. We worden wel erg afhankelijk van dit platform. Verder zal ik LinkedIn niet gebruiken om berichten te publiceren. Hoe exporteer je de inhoud ooit, als je dat nodig vindt? Mijn blogs worden wel naar LinkedIn ‘gekopieerd’. Tenslotte is de interface van LinkedIn erg druk, en ben je uren druk met het doorgronden van de instellingen van deze toepassing.

We zijn ook stil blijven staan bij bloggen als middel voor leren en kennis delen. Mijn blog is mijn belangrijkste leermiddel. Ik verwerk bijvoorbeeld artikelen door er over te bloggen. De blogposts kan ik later toepassen in publicaties of presentaties. Bloggen is ook een mooie manier om met anderen in contact te komen. Ik heb veel mensen leren kennen via mijn weblog. Reacties en feedack prikkelen mijn gedachten. Want blogposts typeer ik ook als “thoughts under construction”. Tijdens de sessie zijn we onder meer stil blijven staan bij stijl, inhoud en opbouw van blogposts.

Hieronder vind je de slides van mijn presentatie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Wilfred,

    Wanneer leren het doel is, zou ik ook zeker Part-up (www.part-up.com) noemen. Dit relatief jonge platform is naar mijn mening zeer geschikt om het leren te ondersteunen.

    Groet,

    Tim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.