Technologie trends relevant voor Learning & Development

Het terrein van Learning & Development (L&D) wordt ook beïnvloed door technologie trends, die uiteraard interacteren met andere ontwikkelingen. Wat zijn relevante trends op het gebied van L&D?

Easygenerator is bekend van de applicatie waarmee je e-learning content kunt ontwikkelen en publiceren (zonder persé een leermanagement systeem nodig te hebben). Het bedrijf heeft onderzoek gedaan onder 600 respondenten naar trends. De core business heeft de opzet en waarschijnlijk ook de uitkomsten van het onderzoek gekleurd. Desalniettemin herken ik verschillende trends die men signaleert:

  1. Een groeiende behoefte om snel content te creëren. Bijvoorbeeld met sjablonen. Ik herken hierin bijvoorbeeld ook het gebruik van smartphones voor het maken van video’s of podcasts en de inzet van applicaties zoals Screencast-o-Matic voor het maken van instructievideo’s.
  2. Medewerkers ontwikkelen leerinhoud (employee-generated learning). Medewerkers zijn in staat om dankzij laagdrempelige technologieën zelf content te ontwikkelen. Mijn opmerking: de mogelijkheden zijn er, en het gebeurt. Toch hebben medewerkers vaak ondersteuning nodig op het gebied van ‘learning design’ om echt een leerervaring te maken van de zelfontwikkelde content.
  3. Mobiel leren is onmisbaar geworden. Inderdaad. We gebruiken steeds vaker mobiele technologie. Ook voor leren.
  4. Mobiele apparaten worden in toenemende mate gebruikt om ‘micro learning’ te faciliteren. Dit herken ik ook. Dankzij mobiele apparaten en cloud computing is ‘seamless learning’ mogelijk geworden: leerervaringen op verschillende locaties (en online) lopen naadloos in elkaar over. Leren op de werkplek (kennis opfrissen, korte oefening maken, snel een vraag stellen en antwoord krijgen, even een instructie opzoeken) is dankzij mobiele en draadloze technologie beter mogelijk geworden.
  5. We stappen af van traditionele leermanagementsystemen. Deze ontwikkeling wordt al vele jaren voorspelt. Ondanks dat veel leermanagementsystemen bij eindgebruikers niet echt populair zijn, worden ze nog steeds veel gebruikt. De modulair samengestelde leeromgeving is in opkomst. De ontwikkeling ervan verloopt echter in een traag tempo.
  6. Er is sprake van een groeiend bewustzijn van de valkuilen van massive open online course (MOOC’s). Dit is inderdaad een langer bestaande kritiek. EasyGenerator lijkt niet in MOOC’s te geloven. Toch zijn verschillende ontwikkelaars van MOOC’s erin geslaagd de didactiek en het design ervan te verbeteren, waardoor de kwaliteit van diverse MOOC’s behoorlijk goed is. Interessant is ook dat MOOC’s de nodige ‘spin off’ kennen (small private online courses, specializations, enzovoorts).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Tags: , ,

Abonneer via email

Volg

Subscribe via RSS
juni 2019
M D W D V Z Z
« mei    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archief

Categorieën

Top

%d bloggers liken dit: