Trendrapport MBO: technologieën van de toekomst (#in)

Ben je zelf maanden betrokken bij de totstandkoming van een rapport over trends op het gebied van ICT en middelbaar beroepsonderwijs, moet je nog bij Willem Karssenberg lezen dat deze publicatie online staat (ik begreep gisteren al dat het rapport vandaag tijdens een bijeenkomst van saMBO~ICT verspreid zou worden).

Stephanie Ottenheim, Pieter Vorstenbosch en ik beschrijven hierin

  • maatschappelijke ontwikkelingen (netwerksamenleving, ‘persoonlijk en op maat’, ‘nieuwe organisatie- en verdienmodellen’, en de ’technologisering van het leven’),
  • uitdagingen voor het MBO (‘het organiseerbaarheid van het mbo’, ‘optimalisering van de samenwerking’, ‘student als volwassen internetconsument’ en ‘meer met minder’),
  • en de belangrijkste technologische ontwikkelingen (‘cloud computing’, ‘social media’, ‘verrijkte content’, ‘augmented reality’, ‘semantisch web’ en ‘learning analytics’).

Ik ben er best tevreden over, al had de verbinding van de verschillende hoofdstukken beter gekund (er is pas later besloten om ook in te gaan op uitdagingen voor het MBO). Verder moesten wij ons zeer sterk beperken wat betreft hoeveelheid tekst. De publicatie is ook bedoeld voor een brede doelgroep, wat het schrijven ook tot een behoorlijke klus maakte. De onderlinge discussies waren natuurlijk erg boeiend.

Kennisnet heeft nog behoorlijk geïnvesteerd in de redactie en in de elektronische versie (waarvoor mijn dank).

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. Hoi Wilfred,
    Ik ontvang net via de “echte” post een Kennisnetboekje van de onderzoeksreeks met de titel “zes voordelen van ict voor het mbo”. Hangen deze boekjes samen?
    groeten, Petra

  2. @Petra Fisser: als dan is dat wat mij betreft toevallig. Of de auteurs van dit boekje (klinkt interessant!) hebben geput uit het onze. Ik ken het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.