Typering leertechnologieën (hulpmiddel bij ontwerpsessies)

Ik heb een overzicht gemaakt van typen leertechnologieën. Dit overzicht is bedoeld als hulpmiddel bij ontwerpsessies. Veel docenten weten niet wat voor typen leertechnologieën beschikbaar zijn, en wat je er mee kunt (wat hun ‘affordances’ zijn). Ik pretendeer niet volledig te zijn.

Een leertechnologie is een technologie die speciaal is ontwikkeld voor leren, opleiden en onderwijs, of die hier niet speciaal voor is ontwikkeld maar er wel voor kan worden gebruikt.

Je vindt op deze pagina:

 1. Een tabel waarin gereflecteerd wordt op het type leertechnologie (inclusief sterke en zwakke kanten).
  Deze tabel biedt een bondig overzicht. Dat heeft voor- en nadelen (snel overzicht, maar ook een beperkte uitwerking en toelichting). Ook realiseer ik me dat ik sommige technologieën tekort doe door zij bij één type onder te brengen.
 2. Een tabel met verwijzingen naar voorbeeld-tools.
 3. Handige bronnen met beschrijvingen van tools en links.

1. Beschrijvingen typen leertechnologieën

Deze tabel kent de volgende onderdelen:

 1. Type met voorbeelden (de voorbeelden zijn ter illustratie; ik ben niet volledig en spreek ook geen voorkeur uit voor een product).
 2. Wat is het?: korte omschrijving.
 3. Toepassingen: wat kun je er mee? Ik hanteer daarbij deze pragmatisch gekozen onderverdeling, die ook gebruikt kan worden om te zoeken via de filteroptie (filter op toepassing en vul bijvoorbeeld feedback in).
 4. Sterk: wat zijn de sterke kanten van de toepassing (in telegramstijl, wederom onvolledig)?
 5. Zwak: wat zijn minder sterke kanten van de toepassing (idem)?
 6. Aandachtspunten (bij het gebruik, inclusief bijzonderheden).
 7. Meer weten (link naar meer informatie).

Je kunt binnen de tabel zoeken en filteren. Scroll naar links en rechts om meer informatie te zien. Je kunt ook een groter scherm openen en de tabel als csv-bestand downloaden.

Zoals gezegd pretendeer ik niet volledig te zijn. Ik wil de tabel ook aanvullen met andere typen leertechnologieën (dus niet met merknamen).

Ik ben daarom benieuwd naar jullie feedback.

2. Leertechnologieën en voorbeelden

Deze tabel biedt een overzicht van voorbeelden van leertechnologieën. De tabel bevat dezelfde indeling als de tabel hierboven. De hyperlinks verwijzen in veel gevallen naar ‘boekenplanken’ die ik per type heb samengesteld op Edshelf. Dit is een zeer uitgebreide website met beschrijvingen van allerlei applicaties die voor leren kunnen worden gebruikt. Je kunt hier ook zelf zogenaamde ‘shelves’ samenstellen: mappen met voorbeeld-applicaties. Ondanks dat Edshelf zeer uitgebreid is, staan hier niet alle tools in. Dat betekent dat de mappen niet persé alle voorbeelden bevatten die ik noem. Verder heb ik zelf niet alle applicaties in de map gebruikt.
Ook hierbij pretendeer ik niet volledig te zijn en ben ik benieuwd naar jullie feedback.

Je kunt binnen de tabel zoeken en filteren. Scroll naar links en rechts om meer informatie te zien. Je kunt ook een groter scherm openen en de tabel als csv-bestand downloaden.

3. Handige bronnen

Update: 17 juni 2020

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen