Uitval bij e-learning voorkomen

E-learning cursussen kennen vaak een hoge uitval, schrijft Karen Frankola in Why Online Learners Drop Out (inloggen gratis maar verplicht). In dit artikel verkent zij de redenen voor uitval uit e-learning cursussen. Je zou deelname aan e-learning bijvoorbeeld moeten belonen met studiepunten of een certificaat. Verder wordt een grote betrokkenheid van managers bij online leren belangrijk gevonden (Laissez Faire management hurts).

Intrinsiek gemotiveerde lerenden vallen onder meer eerder uit omdat de kwaliteit van de cursussen onvoldoende is, zij slechte ondersteuning krijgen, te maken hebben met niet-deskundige docenten of technische problemen ervaren.  Ook is het belangrijk dat online leren tegemoet komt aan de verwachtingen.

Het artikel bevat nog meer redenen die uitval bij e-learning kunnen veroorzaken of factoren die dit verschijnsel kunnen voorkomen, zoals 


live events lead to a higher rate of completion, but those who participate in highly-integrated live events are far more confident of their knowledge — that is, more willing to use the knowledge in situations where they might be judged.

De sociale factor (online contacten tussen lerenden onderling en online contacten tussen lerenden en docenten) speelt ook een belangrijke rol.

Why Online Learners Drop Out vat de redenen die uitval uit e-learning cursussen kunnen veroorzaken, kort en bondig samen. Het artikel richt zich wel op formele vormen van e-learning. 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Beste Wilfred,
    Je bespreking roept een m.i. wezenlijke vraag bij mij op. Je sluit af met de kanttekening dat er sprake is van onderzoek op basis van formele vormen van e-learning. Formele vormen zijn toch per definitie gericht op het ‘belonen’ in de vorm van studiepunten of certificaten? Belonen wordt, getuige je inleiding, gezien als een belangrijke maatregel om de motivatie te bevorderen. Begrijp ik niet wat jij onder formele vormen van e-learning verstaat?
    Groet,
    Paulo

  2. @Paulo: cursussen, trainingen, etc. Waar ik op doel is dat bij informeel leren (dus ook informele vormen van e-learning) er sprake kan zijn van ‘uitval’, in die zijn dat lerenden kunnen afhaken. Daar gaat het artikel niet op in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.