Video over wat je moet doen en laten bij simultaan onderwijs #oeb21

Zac Woolfitt heeft een video gemaakt van zijn presentatie tijdens de OEB over de do’s and don’ts van ‘simultaan onderwijs’ in een hybride virtuele klas.

Zac bakent eerst wat begrippen af. Simultaan onderwijs vindt volgens hem plaats in hybride virtuele klaslokalen die zijn ontworpen om zowel studenten ter plaatse als studenten op afstand te verbinden tijdens synchroon onderwijs. Hij verwijst naar Covid-19 die een impuls heeft gegeven aan deze ontwikkeling.

Vervolgens gaat hij in op kenmerken van deze aanpak. Je moet als docent bijvoorbeeld jouw aandacht verdelen over de fysiek aanwezige lerenden en de lerenden die op afstand deelnemen. Je hebt ook aanvullende technologie nodig. Daarnaast moet je opnieuw nadenken over je didactiek. Dat is nog een zoektocht.

Zac illustreert ook dat deze aanpak heel verschillende vormen heeft. Hij vergelijkt deze ontwikkeling met de ontwikkeling van het e-book. Met simultaan onderwijs hebben we het stadium van een ‘Kindle’ nog niet bereikt.

Zijn presentatie bevat ook verschillende voorbeelden van formats, met diverse didactische aanpakken (bijvoorbeeld puur als vraag- en antwoordsessie). Die zou ik zeker bekijken om een beeld te krijgen van de diversiteit van deze benadering.

Zac doet ook verslag van een beknopt onderzoek dat hij heeft uitgevoerd. Tips op basis van dit onderzoek zijn:

  • Keuzes: denk goed na over wat je synchroon en asynchroon doet.
  • Voorbereiding: plan en structuur de sessie in detail.
  • Didactische benadering: denk daar bewust over na. Zoals gezegd is dit dus een zoektocht.
  • Interacties: die moet je van te voren plannen.
  • Technologie: dit aspect vraagt ook om een goede voorbereiding en het maken van keuzes.

Volgens Zac is volledig online leren eenvoudiger dan simultaan onderwijs. Die werkdruk en complexiteit voor docenten is groter. Simultaan onderwijs wordt vaak onderschat. We kunnen volgens hem veel leren van mediaproducties al moeten we nooit de ambitie hebben onderwijs als een mediaproductie te organiseren. Dat zou namelijk veel te veel kosten.

Lees ook zijn bijdrage: Is the Hybrid Virtual Classroom just a badly photocopied lesson?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.