Waar haal ik mijn inspiratie om te bloggen vandaan?

Deze vraag krijg ik regelmatig voorgelegd. Daarom wil ik er een blogpost aan wijden.

Behalve dat vragen aanleiding kunnen zijn voor blogposts, doe ik op de volgende manieren inspiratie op.

 • Mijn RSS-feeds zijn mijn belangrijkste inspiratiebronnen. Ik ben geabonneerd op honderden RSS-feeds van weblogs en websites. Een aantal keren per dag scan ik nieuwe bijdragen. Potentiële interessante bijdragen bewaar ik. Op welke manier ik dat doe, licht ik zo toe.
 • Twitter biedt de mogelijkheid lijsten te maken waar je specifieke personen aan toe kunt voegen. Ik scan ook dagelijks enkele Twitterlijsten. Dat doe ik trouwens ook via mijn RSS-feedreader. Je kunt van Twitterlijsten RSS-feeds maken. Via tweets van anderen kom ik op waardevolle bijdragen terecht.
 • Ik bekijk mijn feed op LinkedIn ook dagelijks. Daar tref ik ook regelmatig interessante bronnen aan. LinkedIn zou nog waardevoller zijn als de feed ervan ook met RSS zou werken. Helaas is dat niet het geval.
 • Op Facebook kom ik soms interessante bijdragen tegen. Verder ben ik op enkele email-nieuwsbrieven geabonneerd. Ook word ik soms via email of WhatsApp geattendeerd op bronnen.
 • Potentieel interessante bijdragen bewaar ik in de applicatie Pocket. Ik bewaar bijdragen via de Pocket-extensie van mijn browser of via de bewaaroptie van mijn RSS-feedreader Inoreader. Er staan veel meer interessante bijdragen in Pocket dan uiteindelijk op mijn weblog worden beschreven.
 • Ik plan dagelijks een moment om Pocket te raadplegen en bijdragen te lezen. Daardoor krijg ik altijd meerdere ideeën om te bloggen. Ik plan ook momenten om te bloggen.
 • De inhoud van bijdragen, die ik lees, probeer ik te verbinden met mijn ervaringen. Daarbij kan het gaan om zaken die ik eerder heb gelezen of om persoonlijke werkervaringen (met name patronen van ervaringen).
 • Ik verzorg regelmatig presentaties en workshops. Vooraf schrijf ik een blogpost. Dat doe ik ook om mijn presentatie en workshop voor te bereiden. De blogpost publiceer ik met de slides na afloop.
 • Ik ga op zoek naar artikelen over onderwerpen waar ik presentaties over moet verzorgen of adviezen over moet geven. Dat leidt vaak ook tot blogposts die ik weer verwerk in presentaties en andere producten.
 • Ik bezoek een aantal conferenties per jaar. Daar doe ik ook altijd verslag van. In de loop der jaren heb ik geleerd om live te bloggen.
 • Ik blog soms over werkervaringen. Deze lenen zich niet altijd voor een blogpost (vertrouwelijk).
 • Ideeën voor blogposts komen ook op bij het wakker worden, tijdens het sporten of onder de douche.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Wilfred Rubens (1964) currently works as an independent consultant, project leader, blogger and teacher in the field of technology enhanced learning. He leads innovative projects, he provides advice, keynotes, presentations, workshops and classes about technology enhanced learning. Wilfred has been professionally involved in e-learning for more than 20 years. For more than 15 years he blogs about ICT and learning. He is (co-)author of a book about elearning trends and developments (in Dutch), and a book about social learning. Wilfred is also one of the editors of the Dutch portal e-learning.nl, member of the advisory board of the anual Dutch Next Learning conference and member of the advisory board of the ONLINE EDUCA BERLIN. wilfred@wilfredrubens.com http://www.wilfredrubens.com

Tags: ,
Top

%d bloggers liken dit: