Waarom ik bloggen belangrijk vind voor leren? #elearnmooc

Als docent van de Massive Open Online Course over e-learning heb ik deelnemers gevraagd zich via de blog-optie voor te stellen. Binnen deze cursus wil ik het middel weblog vaker toepassen. Waarom?

Toen weblogs ongeveer tien jaar geleden populair werden, wilde ik aan den lijve ervaren hoe dit medium werkte. Ik had toen al een website, en merkte dat publiceren wel heel erg laagdrempelig werd. Dankzij mijn weblog bouwde ik een persoonlijk kennisarchief op. De bijdragen kon ik hergebruiken voor artikelen, papers en presentaties.

Daar kwam bij dat anderen mijn blog ontdekten en waardeerden. Ik gebruikte mijn blog om anderen te attenderen (een functie die later is overgenomen door sociale media als Twitter, Tumblr of Scoop.it). Mijn weblog werd ook een manier om in dialoog te treden met anderen over technology enhanced learning. Bovendien leerde ik indirect dankzij mijn blog veel andere mensen kennen. Mijn weblog werd dus een belangrijk middel om te netwerken.

Al bloggend verbeterde ik ook mijn informatievaardigheden. Al doende leerde in bronnen beter cureren en verwerken. Verder kreeg ik dankzij mijn weblog meer bekendheid, en werd ik steeds vaker gevraagd presentaties en advies te geven. Mijn weblog heeft ook bijgedragen aan mijn laatste twee sollicitaties.

Bovendien had ik zonder mijn weblog waarschijnlijk nooit het boek ‘E-learning: trends en ontwikkelingen’ geschreven, dat in juni j.l. is verschenen.

Maar de belangrijkste reden om te bloggen is dat dit medium mijns inziens bij uitstek geschikt is voor reflectie. Al schrijvend structureer ik mijn gedachten over een onderwerp opnieuw. Ik kan datgene wat ik gelezen, gezien of gehoord heb meer structureel verwerken en verbinden met voorkennis. Mijn weblog is mijn belangrijkste leermiddel, en ik hoop dan ook dat bloggen binnen de MOOC over e-learning ook voor andere deelnemers een waardevolle leeractiviteit zal blijken te zijn.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Waarom ik commentaar leveren op weblogs belangrijk vind. Vaak is een blogpost van iemand aanleiding om iets op te zoeken of om er verder over na te denken. Een commentaar op een weblog is een connectie tussen twee blogs, bijna nietmand weet dat je blog door pingback http://connectiv.wordpress.com/2011/03/02/pingback/ of andere kleine programmaatjes een koppeling maakt naar je eigen blog als je een commentaar maakt met een link er in. Zo maak je een netwerk van blogs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.