Wat moet je weten over badges?

Badges worden gezien als een alternatieve manier van certificeren binnen open education. De Educause Learning Initiative (ELI) heeft over dit fenomeen een 7 Things You Should Know About-editie gemaakt.

De ELI definieert ‘badges’ als digitale insignes die worden weergegeven als pictogrammen of logo’s op een webpagina of andere online locatie. Ze worden uitgereikt door de instellingen, organisaties, groepen of individuen, als uiting van een bepaalde prestatie. Voorbeelden zijn de voltooiing van een project, de beheersing van een vaardigheid, of  de erkenning van een bepaalde ervaring. Applicaties als Foursquare maken bijvoorbeeld gebruik van badges, bijvoorbeeld als je op 10 verschillende plekken bent ingelogd. Maar ook initiatieven op het gebied van onderwijs en leren maken vaker gebruik van badges.

De auteurs gaan onder meer in op de Mozilla Open Badge Infrastructure (OBI) specification, op basis waarvan wordt bepaald wanneer iemand een badge krijgt en welke metadata van de deelnemer wordt vastgelegd.

Zij beschrijven ook welke initiatieven al gebruik maken van badges. De Khan Academy, bijvoorbeeld, of de universiteit van Californië en het open courseware initiatied edX.

Over de betekenis van badges schrijven de samenstellers onder andere

Badges represent a different approach to credentials, one that places the focus on individual students and their learning accomplishments.

Je zou dus kunnen zeggen dat badges een belangrijke rol kunnen spelen bij de waardering van gepersonaliseerd onderwijs. Je kunt er ook leerprestaties mee waarderen, die nu nog niet worden erkend binnen officiële curricula:

If badges are able to widely establish themselves as trusted credentials, they could help people plot their own path to learning, pursuing projects and experiences they feel are worthwhile.

Vraagtekens zijn er ook nog. Bijvoorbeeld over de maatschappelijke acceptatie van badges, het ‘civiel effect’, en over de validiteit van de insignes.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *