Wat moet je weten over e-readers?


E-readers are portable, low-power, high-resolution devices that display digital versions of written material from books, magazines, newspapers, and other printed sources. They typically use e-ink, a display technology designed to simulate printed paper that offers similar resolution as newsprint and, relative to an LCD screen, eliminates glare and reduces eyestrain. Digital texts can be updated easily and often include advanced features such as annotation, hyperlinking, cross-linking, saved views, interactive quizzes for individual study, analyses, and shared commentary.


Aldus de aanhef van 7 Things you should know about e-readers van de Educause Learning Initiative. Via een casus probeert men de toegevoegde waarde van e-readers ten opzichte van papieren uitgaven te illustreren (zoekfunctie, automatische update van studiemateriaal). Daarnaast geeft deze uitgave een beschrijving van de functionaliteit en de stand van zaken. Zo schijnt in 2009 de verkoop van e-boeken volgens een provider met 400% toegenomen te zijn, en zijn diverse onderwijsinstellingen gestart met pilots rond het gebruik ervan. Verder zijn distributiemodellen in ontwikkeling.

Volgens 7 Things you shoud know about e-readers is de opkomst van e-readers onder meer belangrijk omdat je rijkere functionaliteit aan teksten kunt toevoegen (denk aan annotaties, gedeelde commentaren of saved views). Het gesjouw met veel boeken behoort dan ook tot het verleden, en lerenden met beperkingen kunnen bijvoorbeeld lettertypes aanpassen of e-readers met text-to-speech functionaliteit gebruiken.

De Educause Learning Initiative somt ook nadelen van e-readers op. Met een gevoel van understatement schrijft men bijvoorbeeld:


Content compatibility across platforms is another concern


Zowel techniek als distributie en business modellen zijn sterk in ontwikkeling, schrijft de auteur. Het werkt allemaal nog niet, zoals we zouden willen (lees ook de ervaringen van Jeroen Clemens). E-readers kunnen gevolgen hebben voor een andere manier van leren. Op dit moment sluit het gebruik van e-readers nog nauw aan op het traditionele onderwijsparadigma (subtitutie van de papieren uitgave). E-readers kunnen echter ook leiden tot meer ‘customized’ cursusmateriaal, bijvoorbeeld doordat materialen beschikbaar komen die niet door de traditionele kanalen worden aangeboden. Daarnaast zullen functionaliteiten geïntegreerd worden, die de interactie tussen lerenden en onderwijsgevenden kunnen veranderen.

7 Things you shoud know about e-readers van de Educause Learning Initiative vat de ontwikkeling van e-readers op een goede, toegankelijke manier samen. Handig voor leidinggevenden en onderwijsgevenden om bijgepraat te worden.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Bedankt voor de tip Wilfred,
    Ik mag binnenkort een presentatie over e-books en e-readers geven en zat er al over te denken om hiervoor een 7things opzet te kiezen (heb ik een tijdje geleden ook al voor de Ipad gedaan). Hier kan ik dan ook weer mooi gebruik van maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.