Werkplek leren met eduBeacons

Contextgebonden, individueel, adaptief en mobiel. Dat zijn kenmerken van werkplek leren waarbij eduBeacons worden ingezet.

eduBeacons zijn sensoren die dankzij Bluetooth Low Energy-technologie signalen kunnen uitzenden die door mobiele apparaten kunnen worden opgevangen en leerstof beschikbaar kunnen stellen aan lerenden, afhankelijk van de context waarin de lerende zich bevindt.

Bijvoorbeeld een servicemonteur die complexe machines moet onderhouden. De machines zijn dan voorzien van een ‘eduBeacon’. Op basis van de toestand van de machine (storing, onderhoud) ontvangt de medewerker een instructie over wat te doen. Denk aan een checklist of een instructievideo.

Daarbij wordt mede dankzij inloggen en opgeslagen data ook rekening gehouden met de voorkennis van de servicemonteur (adaptief en individueel). Een monteur die voor het eerst een machine moet onderhouden, krijgt eerst een tutorial te zien.

Een meer ervaren monteur krijgt direct de hulpmiddelen om bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt uit te voeren. Verder is het mogelijk om ook gamification elementen in de leerstof te integreren en werknemers oefenvragen te laten maken.

Onderstaande, Duitstalige, video laat zien hoe dit werkt.

Ik vind dit een interessante en vernieuwende vorm van werkplek leren.

Bron: Neuer Lerntrend: Lernen mit eduBeacons

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Posted in Didactisch gebruik technologie
Tags: ,
2 reacties op “Werkplek leren met eduBeacons
 1. marielle schreef:

  Hoi Wilfred
  Dit is zeker een interessante manier van werkplek leren.
  Binnen defensie loopt momenteel een project waarbij edubeacons gekoppeld worden aan een app. Medewerkers maken daarin zelf educatieve filmpjes voor peers.
  Het project heet gpal(Gamified Peer to peer At the job Learning).
  Als het daadwerkelijk zo gaat werken als wordt geschetst in de projectplannen dan is het een mooi voorbeeld over hoe edubeacons ingezet kunnen worden voor werkplek leren.

Notificaties via mail?

Via email geattendeerd worden op nieuwe berichten?

Volg

Subscribe via RSS
februari 2019
M D W D V Z Z
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Archief

Categorieën

%d bloggers liken dit: