Werkt het dicteren van blogposts effectief en efficiënt?

Dankzij ICT is het gemakkelijk geworden om gesproken teksten om te zetten in geschreven teksten. Kun je daarom beter ‘mondeling bloggen’ dan schriftelijk?

Podcast
Foto: lvsu, Pixabay

De afgelopen week vroegen Janine van Zoest en Fons van den Berg mij tijdens het evaluatieve etentje van Next Learning waarom ik mijn blogposts niet dicteer maar nog steeds schrijf. Spreken gaat immers sneller dan schrijven. Met name ook omdat ik niet met 10 vingers tik. Mede om deze reden wordt het gebruik van opgenomen feedback steeds populairder.

iOS devices bevatten uitstekende mogelijkheden om teksten te dicteren waarna gesproken teksten worden omgezet in geschreven teksten. Als gebruiker van een MacBook, iPad en iPhone heb ik verschillende opties om dicteerfuncties te gebruiken. Ik weet niet of Windows en Android vergelijkbare functionaliteiten hebben.

Op zich is dit een interessante mogelijkheid. Daarom heb ik besloten om te experimenteren met het dicteren van blogposts.

Een aantal aandachtspunten/vragen hierbij is:

  • Hoeveel tekst moet je handmatig corrigeren bij het dicteren? Je moet heel duidelijk articuleren en langzaam spreken, anders gaat dit ten koste van de kwaliteit van de tekst. Zo vertaalde de dicteerfunctie zojuist het woord ‘aandachtspunten’ in ‘tandartspunten’. ‘Formeel leren’ werd gisteren ‘formuleren’. Als je heel veel moet corrigeren of langzaam spreken, dan is het de vraag of dicteren sneller gaat dan schrijven. Ik vraag me overigens af of mensen zonder Limburgs accent hier minder problemen mee hebben.
  • Door te schrijven herstructureer je je gedachten. Vindt dit proces met dicteren vergelijkbaar plaats? Juist door het herstructureren van gedachtes wordt bloggen een leerzaam proces. Is dicteren dus net zo effectief vanuit het oogpunt van leren? Vanuit dit perspectief zou het vermoedelijk zelfs het meest effectief zijn om blog posts eerst op papier te schrijven. Efficiënt is dit echter niet. Nota bene: ik zou nooit pleiten voor het afschaffen van schrijfonderwijs, nu we de mogelijkheden hebben om gesproken tekst om te zetten in geschreven tekst.
  • In mijn blogposts gebruik ik soms Engelstalige of Duitstalige citaten. De dicteerfunctie gaat echter uit van één taal. Dit leidt ongetwijfeld tot fouten, en noodzakelijke handmatige aanpassingen.
  • Meestal gebruik ik één of meer referenties in mijn bijdragen. Het verwerken van deze bijdragen verloopt anders dan een blogpost die ik, zoals nu, uit mijn hoofd dicteer. Ik vraag me af of het dicteren bij het gebruik van de referenties net zo effectief werkt. Het aanbrengen van hyperlinks moet sowieso nog handmatig gebeuren.
  • Dikwijls schrijf ik mijn bijdragen in de trein. Dit is geen passende omgeving om blog posts te dicteren.

Al met al vraag ik me dus af of het dicteren van dit soort bijdragen meer effectief en efficiënt is dan het schrijven ervan. De toekomst zal het leren.

Nota bene: ik heb al eerder geschreven over de redenen waarom ik niet zal gaan vloggen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. In Android zit de mogelijkheid van spraakgestuurd typen meteen in toetsenbord verwerkt. Daarnaast biedt Google Drive de mogelijkheid om ook in documenten spraakgestuurd te typen (‘Extra’ > ‘Spraakgestuurd typen’). Valt de spraaktechnologie die je nu gebruikt tegen dan is het misschien interessant om de technologie van Google ook eens te testen.

  2. Je ontwikkelt je ideeën al schrijvende. Ik denk dat het erg afhankelijk is van hoe je normaal je gedachten vormgeeft. Heel persoonlijk dus. Bij mij gaat dit echt niet werken….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.