Werkt de computer in de klas?

Het is weer zover. De Volkskrant van vanochtend kopt: Computer in klas werkt niet. Computers op scholen verbeteren de prestaties van leerlingen niet en kunnen die zelfs verslechteren, zo stelt mijn dagblad. Dit zou blijken uit vier studies.
Als ik dit artikel lees, valt me een aantal zaken op.
– Er is gekeken naar onderwijs dat alleen met behulp van de computer wordt verzorgd. Daarbij gaat het ook om "eenzaam" leren. Iets dat hopelijk in het onderwijs niet voorkomt.
– De studies zijn -als ik de krant mag geloven- uitgevoerd door (onderwijs)economen/neuro-wetenschappers. Dat verklaart wellicht de beperkte focus van de onderzoeken. Meten ze wel wat ze moeten meten?
– Volgens het artikel is in één Amerikaanse studie de relatie onderzocht tussen prestaties van leerlingen en Internettoegang. Denk je dat mijn muzikaal talent zich ontwikkelt als je mij alleen een gitaar geeft?
– Er is gekeken naar vier studies. Terwijl er inmiddels zeer veel studies zijn uitgevoerd, waar wel positieve effecten van ICT uit blijken.

Maar goed: het is natuurlijk makkelijk scoren in de publieke opinie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Computers verbeteren schoolprestaties niet

    “Computers dragen niet bij aan het verbeteren van de schoolprestaties op de lagere school en verslechteren die zelfs in sommige gevallen. Zeggen ze…”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord