YouTube gaat in educatieve video’s investeren (maar waarom?)

Op YouTube zijn al heel wat educatieve video’s te vinden. Het platform heeft onlangs aangekondigd hier meer in te willen investeren. Kijk daarbij echter ook naar de achterliggende visie.

Tina Nazerian besteedt in EdSurge aandacht aan deze investering. YouTube maakt hiervoor in eerste instantie 20 miljoen dollar vrij. Zij willen hiermee ‘de honger’ naar informatieve video’s stillen. Het geld gaat naar:

  • Een nieuw kanaal, YouTube Learning, waar de beste educatieve video’s gefilterd en gepresenteerd worden. Hier zullen ook video’s van edX en OpenClassrooms terecht komen. YouTube wil samenwerken met vertrouwenwekkende partners.
  • Het ondersteunen van ‘edutubers’. Zij moeten minimaal 25.000 volgers hebben en de visie en missie dienen dat YouTube “de beste plaats voor doceren en leren” is. TED-Ed en de Crash Course van Hank en John Green schijnen al financiering te ontvangen.
  • Het faciliteren van bronnen en bijeenkomsten waar ‘edutubers’ hun videocreaties kunnen verbeteren en ideeën met elkaar kunnen delen. Voorbeelden zijn een handleiding (pdf) voor beginners en een cursus voor ontwikkelaars van educatieve video’s.

Volgens YouTube is deze 20 miljoen dollar een eerste stap binnen een lange termijn investering.

Als je de aankondiging zelf leest, dan druipt hier vanaf dat YouTube ervan overtuigd is dat mensen zelfgestuurd kunnen leren via video. Dat blijkt ook uit hun opvatting dat YouTube “de beste plaats voor doceren en leren” is.

Ik heb moeite met deze benadering. Uiteraard zijn er mensen die prima zelfgestuurd kunnen leren. Bij de meeste mensen gaat dat echter niet vanzelf. Daarnaast kun je bepaalde handelingen prima zelfstandig leren via video’s (en vervolgens door te oefenen). Bij de meeste leeruitkomsten zijn instructies via video echter hooguit onderdeel van een breder palet aan leeractiviteiten.

Daar komt bij dat we ons moeten realiseren dat YouTube een bedrijf is met commerciële belangen. Wat drijft hen werkelijk hierbij?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.