Zijn MOOCs dood? Niet als je naar de cijfers kijkt

Er is de laatste tijd minder aandacht voor massive open online courses, dan een aantal jaar geleden. Dat betekent echter niet dat voor deze vorm van e-learning het einde nabij is. Integendeel.

Class Central heeft op Eerste Kerstdag de meest recente cijfers rond massive open online courses gepresenteerd. Ik heb deze cijfers naast de cijfers uit 2014 en 2015 gelegd.

WP Table Builder

Deze tabel laat geen gestage groei zien, maar een forse groei in aantal cursussen, aantal aanbieders en aantal deelnemers.

Verder valt op dat Coursera nog steeds de grootste MOOC-aanbieder is, ook al heeft men enkele honderden MOOCs gesloten. Het Chinese XuetangX is inmiddels ’s werelds derde MOOC-aanbieder (met 6 miljoen geregistreerde gebruikers.

Andere relevante MOOC-trends zijn volgens Class Central:

  • MOOCs starten niet meer op één moment. Deelnemers kunnen in eigen tijd en tempo studeren, of vaker starten. Daardoor is van massale deelname geen sprake meer.
  • Elke grote aanbieder kent MOOCs waar men studiepunten voor krijgt, diploma’s of ‘credentials’.
  • Er worden steeds vaker grootschalige online cursussen voor bedrijven of sectoren ontwikkeld. Deze initiatieven zorgen voor een belangrijk deel voor de financiering van MOOCs.
  • ‘Regionale’ MOOC-providers zijn in opkomst. Dat wil zeggen: aanbieders met MOOCs in een andere taal dan het Engels (dus Chinees, Frans, Arabisch en Spaans; opvallend dat Class Central van ‘regional’ spreekt).
  • MOOC-aanbieders komen met eigen waarderingssystemen, die in toenemende mate bij MOOCs worden gebruikt en die gekoppeld zijn aan financiering van MOOCs.
  • MOOC-aanbieders bieden ook online cursussen aan die uitsluitende tegen betaling te volgen zijn. Deze online cursussen zijn dus niet ‘open’ en ook niet ‘massive’.

Tijdens de laatste Online Educa Berlijn ging één van de sessies over Who Killed The MOOC? Bovenstaande data laten m.i. echter zien dat de verhalen over de dood van deze vorm van e-learning schromelijk overdreven zijn.

De hype is voorbij, maar gezien de groei zijn MOOCs springlevend. Wel neemt de diversiteit toe.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.