Typologie van leertechnologieën

Matt Bower heeft een artikel geschreven waarin hij een indeling presenteert van 14 clusters met 37 internetgebaseerde leertechnologieën. Hij geeft daarin een summiere beschrijving van de leertechnologieën en het pedagogisch-didactisch gebruik ervan.

Het is lang geleden dat ik de term ‘web 2.0’ ben tegen gekomen. Deze term is een jaar of tien geleden geïntroduceerd om aan te geven dat het karakter van internettechnologie aan het veranderen was (niet alleen meer gericht op consumeren, maar ook op het laten produceren van content door de gebruiker zelf).

Inmiddels is deze ontwikkeling m.i. dusdanig volwassen geworden dat een apart onderscheid tussen web 1.0 en web 2.0 m.i. niet meer noodzakelijk is.

Los daarvan is Bower’s bijdrage de moeite waard. De auteur heeft een systematische analyse uitgevoerd van 212 internettechnologieën, met onderstaande indeling als uiteindelijk resultaat. De nadruk op ‘web 2.0′ heeft wel als gevolg dat hij technologieën als virtual classrooms en elektronische leeromgevingen niet hoeft te bespreken. Verder valt me op dat hij bij assessment tools geen onderscheid maakt tussen toetsapplicaties, e-portfolio’s en student response systemen.

Typology learning technologies
Afbeelding: Matt Bowerhttp://net.educause.edu/ir/library/pdf/csd6280.pdf

De beknopte omschrijvingen en de vele verwijzingen naar de tools, kunnen m.i. prima helpen bij het maken van keuzes voor leertechnologieën.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.