Afgunstig op de iPad

Marc Rosenberg heeft twee bestsellers op het gebied van e-learning op zijn naam staan. In de column Marc My Words: iPad Envy beschrijft hij hoe hij met een gevoel van afgunst een iPad van een ander mocht uitproberen.

Vervolgens toog hij naar de Apple store om er zelf aan te schaffen, er vanuitgaande dat er ook Office-software voor verkrijgbaar is. Niet dus. En dat verbaast hem. Negeert Apple daarmee de grote groep Windows/Office gebruikers? Of zal Microsoft hier op inspelen door apps voor apparaten als de iPad te maken, zo vraagt Rosenberg zich af.

Ondanks zijn getemperde enthousiasme ziet hij in de iPad een belangrijke ontwikkeling op het gebied van mobile learning:


The “always connected” iPad can be the model for a new, low-cost, portable platform that is truly independent of place and space (and wires), with a large enough screen and the processing power to deliver both formal and informal learning. It could take advantage of cloud computing like nothing else has ever done (R.I.P., DVD). (…)

Will abundant content, technological simplicity, office productivity, rich media, interactivity, and “anytime and anyplace” connectedness finally walk hand-in-hand? Let’s hope so.


Volgens mij heeft Rosenberg een verwachting van de iPad die niet past bij dit apparaat. Zoals ik laatst al schreef:


De iPad is een aanvulling en zorgt ervoor dat je nog meer in staat bent om altijd en overal verbonden te met je netwerk.


Je moet met de iPad niet alle dingen doen, die je nu met je laptop doet. Je moet een iPad dus ook niet vergelijken met een laptop. De ene groep gebruikers zal een iPad kopen om ubiquitous met een gebruikersvriendelijk apparaat online te zijn, een andere groep koopt 'm vanwege de kick (de buurman heeft 'm ook; Apple is sterk in het verkopen van een belevenis) , en weer een andere groep koopt de iPad omdat men op een zeer gebruikersvriendelijke manier toegang heeft tot functionaliteiten waar men nu nog geen gebruik van maakt (de iPad als disruptieve technologie).

Los daarvan is de kritiek op het gesloten karakter van Apple natuurlijk terecht. Wat we niet pikken van Microsoft, moeten we ook niet willen van Steve Jobs cs

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

4 reacties

  1. ‘…los daarvan is de kritiek op het gesloten karakter (…) terecht’.
    Nee, niet terecht. Het grote verschil zit ‘m in de hardware. Waar het Apple door de perfecte afstemming tussen hard- en software lukt om een stabiel systeem te produceren, zal dit bij MS nooit lukken door de enorme diversiteit in hardware waarop hun besturingssysteem moet draaien. Ik neem dan ook een gesloten systeem voor lief als dit een beter functioneren van het apparaat betekent.

  2. Er is wel degelijk een office pakket beschikbaar nl. iWork bestaande uit Pages, Keynote en Numbers (wordprocessor, presentatiesoftware en spreadsheet).
    Het staat Microsoft natuurlijk vrij om eigen office software te ontwikkkelen voor de iPad. De ontwikkelaarskit is voor iedereen te downloaden.

  3. @Emiel: eens, juist het gesloten karakter is de kracht. Geen instabiele toestanden op mijn iPad. Ik wil hem graag zo houden als ie is: net zo betrouwbaar als mijn TV.
    “je moet met een iPad niet vergelijken met een laptop” – oneens.
    Ik heb hem nu 1 week in huis, met het speciale keyboard (een ‘must have’), in 1 woord: super. Ik merk dat ik mijn laptop nauwelijks heb nodig gehad. De iPad is veel handiger, flexibeler, bloedsnel, top ergonomie en usability en uitermate stabiel, beeldscherm is topkwaliteit, touchscreen is het beste wat ik ooit heb aangeraakt. Ik schat in dat dit allemaal voor hele grote groepen gebruikers zal gelden? En al zeker voor de hele grote groep waar Apple zich op richt met dit product – de mensen die nu nog aan de kant staan en leerlingen in het onderwijs.
    Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van anderen die er ook echt mee werken (!).
    Die Rosenberg heeft het helemaal goed gezien wat mij betreft… Ik ga hem in ieder geval een handje helpen zodat hij gelijk krijgt.
    Mijn medewerkers krijgen er allemaal één!
    De iPad is ideaal voor leren en kennis delen. Wij maken zo snel als mogelijk Educatienet en KennisMotor geschikt voor iPad.

  4. @Emiel en @FransMaassen: Kom op. Je wilt toch niet (direct of indirect) afhankelijk worden van 1 leverancier? Zo creëer je monopolievorming! Dat moeten we niet van Microsoft pikken, en dus ook niet van Apple. Maak besturingssoftware zo krachtig dat ie stabiel werkt met alle software. Het stimuleert ook open source software niet.
    @Rene Nederland: dat kan zijn. Maar je wilt mensen toch niet verplichten om specifieke Office-applicaties te gebruiken! Bovendien: je geeft Apple wel veel macht (wat laten we toe, wat niet).
    @FransMaassen: tja, als je de iPad gaat uitbreiden met een apart keyboard, maak je er een laptop van. Net als mensen die hun laptop met een apart beeldscherm en keyboard om bouwen tot desktop. Is dat de bedoeling. Mooi om te horen, trouwens, dat je enthousiast bent. Dat geeft de burger die op de iPad aan het wachten is (zoals mij) moed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.