Bezoek de Nederlandstalige SXSW® 2024 groepsblog (met onder andere een impressie van het 2024 Emerging Tech Trend Report)

Op dit moment vindt in Austin, Texas, het befaamde SXSW® ‘event’ plaats. Hoogtijd om de Nederlandstalige groepsblog hierover in het zonnetje te zetten. Ik besteed daarbij expliciet aandacht aan de bijdrage van Amy Webb’s keynote over technologietrends.

SXSW 2024 NOW NEXT Ethics teams still aren't stakeholders Literal prompts for literal answers Al is a restricted, safe walled garden Speed and scale incentivizes more bias, not less Conceptual prompts for assisted thinking Unsecure models gone wild © 2024 Future Today Institute. All Rights Reserved.South by Southwest® (SXSW®) is een evenement dat bestaat uit conferenties en festivals waar technologie, film, muziek, onderwijs en cultuur samenkomen. Vanuit ons land nemen ook altijd verschillende mensen deel. Erwin Blom (van o.a. Fast Moving Targets) is initiatiefnemer van een groepsblog waar ook zeven andere bloggers voor schrijven. Je vindt hier inmiddels tal van bijdragen. Daaruit kun je opmaken dat AI een zeer prominent thema is, net als verleden jaar overigens.

Onderaan mijn blogpost vind je verschillende links naar bijdragen over (generatieve) AI van deze groepsblog. Eén bijdrage wil ik speciaal belichten, en dat is de impressie van de keynote van Amy Webb, CEO Future Today Institute, door Gerson Veenstra. In een uur tijd praatte Webb de deelnemers op een boeiende manier bij over belangrijke technologische trends en hun mogelijke impact. Verleden jaar heb ik ook over haar bijdrage geschreven.

Een centraal element in haar presentatie is de opkomst van een ‘Technology Supercycle’, waarbij AI, verbonden ecosystemen van apparaten en biotechnologie de primaire technologische ontwikkelingen vormen. De stoommachine was de drijvende technologie achter de industriële revolutie. Internet de drijvende kracht achter digitale transformatie (waar menig organisatie nog nauwelijks mee is gestart). De aanstaande golf van innovatie wordt echter aangedreven door een samenspel van drie technologische ontwikkelingen. Deze trend zal volgens haar het menselijk bestaan ingrijpend veranderen, wat zowel spannend als angstaanjagend is. Iedereen die nu leeft vormt dan ‘Gen T’, ofwel de Transition Generation, die de maatschappelijke transformatie zal ervaren.

Webb stond in haar bijdrage stil bij de snelle evolutie van AI, die echter ook gepaard gaat met de nodige beperkingen. Ze wees bijvoorbeeld het onvermogen van een AI-model om diversiteit in leiderschapsrollen te tonen. Deze beperking is al een jaar bekend, maar er is nog steeds volgens haar niet echt wat aan gedaan. Dit illustreert een gebrek aan verantwoordelijkheid en ethiek in de ontwikkeling van AI.

Een belangrijke zorg die Amy uitte, betreft de veiligheid van AI. Ze waarschuwde bijvoorbeeld voor de risico’s van onbeveiligde, open-source AI-modellen die voor kwaadaardige doeleinden kunnen worden gebruikt. Dit roept vragen op over verantwoordelijkheid en toezicht in de snelgroeiende technologie-industrie.

Amy voorspelde verder een verschuiving van ‘Large Language Models’ naar ‘Large Action Models’, die gedrag kunnen voorspellen. Ze introduceerde ook het concept van ‘connectables’, een netwerk van met elkaar communicerende apparaten die AI-vooruitgang ondersteunen. Ze gebruikte het voorbeeld van een kattenluik dat door AI wordt bestuurd, maar waarschuwde ook voor mogelijke consequenties van dergelijke technologieën, zoals inbreuk op privacy en sociale controle.

Tenslotte riep ze op tot actie van overheden, bedrijven en individuen. Overheden zouden zich moeten richten op transitiemanagement, bedrijven zouden hun netwerkwaarde moeten heroverwegen, en burgers zouden actief moeten vechten voor een toekomst waarin technologie ten goede wordt gebruikt. Ze bekritiseerde ook de tech-leiders die pretenderen met hun technologieën de mensheid te redden, terwijl ze juist een gedeelde verantwoordelijkheid in de samenleving negeren.

Via YouTube kun je de volledige keynote van Amy Webb bekijken. De blogpost van Gerson Veenstra bevat onder meer de samenvatting van het meest recente trendrapport van Future Today Institute. Onder de video vind je nog links naar een selectie relevante bijdragen van deze groepsblog.

Interessante links van de groepsblog

 1. Wij Zijn Gen T en Black Mirror Wordt Werkelijkheid: Amy Webb over de Technology Supercycle en Connectables
 2. De veranderende tijdgeest en de invloed op MIT’s Review; ’10 breakthrough technologies’
 3. Design tegen AI
 4. De Toekomst van AI: Diepgaand Gesprek met ChatGPT Baas Peter Deng
 5. Ook al Wordt AI Steeds Beter, Zonder Kwalitatief Goede Data Wordt het Ook bij Google Niks
 6. AI als de Grote Productversneller
 7. AI Startups Pitchen Hun Concepten
 8. Digital Twinning
 9. AI for a Better World: De US als de Zwakste Schakel
 10. Door ChatGPT Worden Bedrijven Kleiner, Maar Er Komen Er Tegelijk Veel Meer Van
 11. Van Specialist naar Creatieve Generalist: De Impact van AI op de Werkvloer, Banen Zijn Dood, Werk Niet

Mijn bronnen over (generatieve) artificiële intelligentie

Deze pagina bevat al mijn bijdragen over (generatieve) artificiële intelligentie, zoals ChatGPT.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *