Bloggen op de iPad (#in)

Als ik blog, dan schrijf ik het bericht eerst in de teksteditor. Via fn F9 switch ik dan op mijn Macbook tussen de de browser en/of PDF-reader (waar het artikel/artikelen staan waarover ik wil bloggen) en de teksteditor. Het programma Skitch gebruik ik om een screendump te maken (indien van toepassing), die ik tijdelijk op mijn bureaublad bewaar. Als ik klaar ben met schrijven, ga ik dan naar mijn weblog om de bijdrage via kopiëren en plakken te plaatsen.

Hoe werkt dat op de iPad? Ik heb Whitenote geïnstalleerd om te gebruiken als notitieblok. Binnen dit programma kun je folders aanmaken en binnen die folders, gebruik je pagina's. Whitenote maakt het mogelijk om snel tussen folders te wisselen. Je kunt hiermee typen of met een pen schrijven. Whitenote heeft onder meer

 • een zoekoptie,
 • een meeting tool (nog niet getest),
 • diverse instellingen voor 'papier' (met of zonder lijntjes etc),
 • de mogelijkheid om foto's of delen van pdf-documenten in te voegen
 • en de mogelijkheid om geluidsbestanden toe te voegen.

Je kunt bestanden vervolgens opslaan, mailen of uploaden naar Google Docs. Ook kun je teksten selecteren en daarna knippen of kopiëren en plakken. 

Daarnaast heb ik ook Evernote in gebruik, waarmee je ook notities kunt maken (eventueel met foto's en geluidsbestanden) en die je vervolgens 'in de cloud' op kunt slaan.

Het typen van teksten op het ingebouwde toetsenbord valt me alleszins mee. Het gaat wat langszamer dan op mijn Macbook. Maar ik vind het zeker acceptabel. Het kopiëren en plakken gaat op een touch screen lastiger dan op een computer, vind ik.

Voor het schrijven van blog posts zijn deze tools dus op zich best bruikbaar. Een groot nadeel is wel dat ze geen mogelijkheid hebben om een bepaalde handeling ongedaan te maken (undo). Ik had bijvoorbeeld een deel van bovenstaande tekst per ongeluk verwijderd. Opnieuw tevoorschijn toveren, lukte alleen door de tekst weer in te tikken.

Verder heb ik nog geen iPad applicatie kunnen ontdekken waarmee ik screendumps kan maken.

De grootste beperking is echter de omslachtigheid waarmee je tussen programma's moet switchten. Zoals bekend heeft de iPad geen mogelijkheden voor multitasking. Je moet bij de iPad eerst via de centrale knop een programma sluiten, en een ander programma starten. Je keert dan overigens wel meteen terug naar de plek waar je gebleven bent. Maar het gaat zeker omslachtiger dan op de computer.

Als ik dus de mogelijkheid heb om op mijn Macbook te bloggen, zal ik dat zeker doen. Heb ik de MacBook niet bij me, dan is de iPad een acceptabel alternatief, met twee nadelen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

5 reacties

 1. Screenshot maken op de iPad gaat op dezelfde manier als op een iPod Touch of iPhone: Home + Power.
  Nog even volhouden tot dit najaar als iOS 4 ook voor de iPad beschikbaar komt. Dan kun je beter multitasken.

 2. En Undo zit ook op de iPad: toetsenbord veranderen naar cijfers en symbolen (toets .?123). Daar vind je een grote toets Herstel.

 3. @Pierre: Dank voor de tip. Weet je ook waar de screenshots opgeslagen worden? Wat betreft het multitasken: ik heb geduld.
  @Matthieu: dank voor de tip. Binnen WhiteNote werkt dat helaas niet

 4. @Wilfred: Zie de link die ik gaf: “The screenshot will be saved under Photos on iPad”. Bij de foto’s dus (staat standaard onder in de balk? heb zelf geen iPad bij de hand om het op te testen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord