Blokkerende en stimulerende factoren voor veranderingen

Net als verleden jaar heeft professor Willem Mastenbroek ook dit jaar weer een Nationaal Onderzoek Verandermanagement uitgevoerd. Zijn bevindingen zijn ook relevant als je (t)e-learning wilt invoeren.

Mastenbroek concludeert dat de top van blokkades van veranderingen dezelfden zijn als in 2004, maar dat wel de volgorde is veranderd. Ook stelt hij dat het bij verandermanagement eigenlijk gaat om "een paar simpele, recht toe recht aan managementprincipes en aanbevelingen." De suggesties voor verbeteringen zijn ook bepaald niet ingewikkeld te noemen. Toch stelt Mastenbroek: 

Desondanks  kampen we met de situatie dat verandering, verbetering en vernieuwing in ons land vaak zeer moeizaam verlopen. Waarom gaat dat eigenlijk zo moeizaam? Hiervoor zijn een paar verklaringen gegeven. Als het een kwestie is van gebrek aan kennis, van onhandigheid en verkeerde routines is dan komen we er wel uit. Als het een kwestie is van eigenlijk niet willen, van cultureel onvermogen zelfs, dan wordt het veel lastiger.

Je wordt er niet vrolijk van…

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *