De computer wordt menselijk (#in)

De volgende generatie computer wordt meer menselijk en sociaal intelligent. Your Next Computer May Know How You Feel schrijft over onderzoeksprogramma's die "emotion recognition and modeling in speech processing" verkennen. Computers bespeuren dan veranderingen in stemmingen, gevoelens en houdingen. Zij doen dat op basis van gezichtsuitdrukkingen, gesproken en geschreven tekst. De onderzoeksprogramma's willen ook rekening houden met de culturele component.

Het artikel ziet ook didactische toepassingen. Een geautomatiseerd begeleidingssysteem kan bijvoorbeeld snel ontdekken als een lerende zich verveeld of ergert. En daar vervolgens op inspelen.

Ik vind dit een mooie ontwikkeling, al denk ik dat de volgende generatie computer nog niet zo slim zal zijn. Los daarvan zal het een poos duren voordat dergelijke geautomatiseerde begeleidingssystemen zijn ontwikkeld en geadopteerd.

Dergelijke slimme didactische toepassingen leiden er toe dat leersituaties meer gepersonaliseerd zullen worden. Tegelijkertijd zal een groot deel van de huidige generatie docenten waarschijnlijk een 'big brother'-associatie krijgen bij deze toepassing.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.