Diigo gebruiken voor leren (#in)

Gisteren schreef ik dat ik onlangs van social bookmarking tool ben geswitcht. In plaats van Delicious -die ik meer dan vijf jaar heb gebruikt- gebruik ik nu Diigo. Een social bookmarking tool neemt een belangrijke plaats in binnen mijn persoonlijke leeromgeving. Ik zal kort toelichten wat ik daar mee bedoel.

Algemeen

Ik vind het belangrijk dat ik altijd en overal de beschikking heb over mijn favoriete websites. Of ik nu thuis ben, op mijn werk, of onderweg. Ook vind ik het belangrijk dat ik mijn favoriete websites kan delen met anderen. Ik krijg ook altijd veel tips van websites die anderen als hun 'favoriet' bestempelen. Het is een eenvoudige, maar doeltreffende manier van kennis delen. Bovendien vind ik het belangrijk dat ik geen tijdrovende handelingen hoef uit te voeren om websites te kunnen delen. Ik wil dus zelf niets hoeven te installeren op een server, en ik wil dat een zekere 'menigte' (crowd) met een vergelijkbare interesse als de mijne, de omgeving gebruikt. Deze overwegingen -plus enkele blogposts (zoals deze) over alternatieven voor Delicious- 'dreven mij in de armen' van Diigo (lees ook de bijdrage Diigo: social bookmarking opnieuw uitgevonden? van Martin Kloos).

Archiveren

Als ik -op welk apparaat dan ook- een interessante website al scannend tegenkom, dan sla ik deze altijd online op, voorzien van trefwoorden en eventueel een korte omschrijving. Zowel Delicious als Diigo hebben daar handige tools voor (bijvoorbeeld een aparte toolbar), die je helaas niet altijd op PC's/laptops van organisaties kunt installeren. De RSS feedreader MobileRSS, die ik op mijn ipad en iPhone gebruik, heeft ook de mogelijkheid om met één druk op de knop blogposts of online artikelen in Delicious op te slaan. Helaas ontbreekt die optie voor Diigo. Ik moet nu blogposts eerst bewaren via ReaditLater. Vanuit Readitlater kan ik bijdragen wel in Diigo bewaren. Jammer, maar overkomelijk. Bovendien ga ik er van uit dat deze omissie snel verholpen zal zijn.

Raadplegen

Op deze manier heb ik zo'n 4500 websites opgeslagen en toegankelijk gemaakt voor anderen. Als ik op zoek ben naar een artikel of blogpost dan gebruik ik dit archief als kennisbank. Ik zoek dan bijvoorbeeld op trefwoord ('tag'), of op een combinatie van 'tags'. Bij bijdragen over e-learning en didactiek is dat bijvoorbeeld 'elearning+didactiek'. Helaas plaatst Diigo in dat geval de oudste URL's bovenaan.
Ook gebruik ik regelmatig de zoekmachine van mijn social bookmarking tool om binnen mijn eigen 'bookmark-archief' te zoeken. Bij Diigo kun je heel gemakkelijk via een zoekmachine op tags filteren. Je kunt ook 'op naam' in je eigen bibliotheek van links zoeken, of in de bibliotheek van de Diigo-gemeenschap.

Verwerken

Bijdragen die ik opsla, lees ik meestal op een later tijdstip uitgebreider. Vervolgens blog ik er over. Ik probeer de inhoud dan te verbinden met mijn persoonlijke opvatting, ervaringen of met andere relevante informatie. Ik gebruik de opgeslagen artikelen vaak ook in notities, presentaties en artikelen. Daarbij verwijs ik vaak naar mijn tags, bijvoorbeeld 'didactiek' of 'tpack'. Heel krachtig vind ik dus het combineren van tags (dus didactiek+tpack).

Delen

Een belangrijk kenmerk van social bookmarking is uiteraard het delen van bronnen met anderen. Iedereen kan op in mijn archief zoeken (bijna alle URL's zijn publiek). Ik heb bij Delicious ook een tijd lang de 'tag' 'for:' gebruikt. Daarmee kon je anderen attenderen op opgeslagen websites (die zag je terug in een soort inbox). De lijst met contacten werd echter zo lang, dat me dit heel veel tijd ging kosten (je moest elk contact apart aanklikken). Gelukkig had Delicious de mogelijkheid om via RSS geattendeerd te worden op nieuwe links. Je kon je dus attenderen op de RSS-feed van mijn Delicous-pagina. Ik volgde op die manier zelf ook via mijn RSS-feedreader een aantal Delicious-gebruikers, en werd zo op de hoogte gehouden van hun nieuwste favoriete websites.
Diigo heeft gelukkig een vergelijkbare mogelijkheid. Je kunt Diigo-gebruikers -net als bij Twitter- 'volgen'. Vervolgens kun je via de optie 'My network' de laatste opgeslagen hyperlinks van degenen die jij volgt, raadplegen. Deze pagina heeft ook een RSS-feed zodat je daar ook je RSS-feedreader voor kunt gebruiken. Op deze manier word je snel geattendeerd op de favoriete bronnen van mensen met dezelfde interesse. Een mooie en snelle manier van 'serendipity learning', als je het mij vraagt.
Een andere manier van 'delen' is het versturen van bookmarks, bijvoorbeeld naar Twitter of Facebook en het organiseren van bepaalde bookmarks in lijsten.
Tenslotte kun je via Diigo ook werken met groepen. Er zijn bijvoorbeeld maar liefst meer dan 1390 groepen actief op het gebied van 'schools & education'. In die groepen deel je samen met anderen bookmarks, en kun je ook discussiëren met anderen over relevante thema's. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee.

Overig

Diigo heeft nog een aantal andere, handige, opties zoals het delen van foto's en notities, en de mogelijkheid om fragmenten te markeren of om screencaptures te maken (en te delen).

Ik ben een intensief gebruiker van social bookmarking. Mijn social bookmark-archief is ook mijn startpagina (meerdere tabbladen worden overigens geopend als ik Firefox opstart). Ondanks twee belangrijke -hopelijk tijdelijke- nadelen ten opzichte van Delicious (de oudste URL's bovenaan en geen 'save to Diigo'-optie binnen mijn MobileRSS reader), heb ik zeker geen spijt van mijn overstap naar Diigo.  Als Diigo goed blijft bevallen, dan neem ik een betaalde versie. Ik heb namelijk liever duurzame sociale media, waar ik wat voor betaal, dan 'gratis' web 2.0-applicaties zonder een duidelijk business model.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. Prima verhaal.
    Helaas is betalen voor een app echter geen enkele garantie dat die zal blijven bestaan, al zou je dat verwachten.
    Kijk naar wat er deze maand met drop.io gebeurde!
    Belangrijkste lijkt mij dan ook dat je je gegevens niet alleen kunt importeren, zoals je gedaan hebt van delicious in Diigo, maar ook weer kunt exporteren.
    Dat is je enige garantie op duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.