Diverse vormen van open innovatie

Bij "open innovatie" gaan organisaties er van uit dat zij de wijsheid intern niet in pacht hebben, maar dat het beter is om ook deskundigen 'van buiten' te betrekken bij vernieuwingen. "Open innovatie" is één van de exponenten van de "open"-beweging. Dat "open innovatie" diverse vormen aan kan nemen, laten John Hagel III, John Seely Brown en Michael Fruhling zien.

Volgens John Hagel III en John Seely Brown zijn platforms voor open innovatie te vaak gericht op korte termijn transacties van kennis. Daarmee wordt impliciete kennis niet aangeboord, schrijven zij. Deze kennis -die vaak van grotere waarde is dan expliciete kennis- vraagt om een lange termijn investering, en in relaties die gebaseerd zijn op vertrouwen. Van belang is ook dat participanten voortbouwen op bijdragen van anderen:


It requires more thoughtful governance mechanisms, more robust tools and platforms, and more sophisticated incentive systems.


Het lastige is dat impliciete kennis expliciet wordt gemaakt als je deze vastlegt op een platform. Bovendien is het complex en arbeidsintensief om impliciete kennis te expliciteren. Volgens mij was het beter geweest als Hagel III en Seely Brown in hun bijdrage het onderscheid hadden gemaakt tussen oppervlakkige kennis en verdiepende kennis.

In Serendipity and open innovation concludeert Michael Fruhling dat het belangrijk is om open te staan voor het onverwachte, als je samen met partners de mogelijkheden van open innovatie verkent: je zoekt een oplossing voor een bepaald probleem, maar vindt een oplossing voor iets anders.

Volgens mij is serendipiteit een wezenlijk kenmerk van veel echte vernieuwingen (met name productinnovaties). Wat mij opvalt in Fruhling's conclusie is dat hij niets doet met Chris Thoen's pleidooi van "connecting the unexpected dots". Dat is m.i. ook essentieel voor open innovatie en verdiepend leren: er moet m.i. sprake zijn van het leggen van verbindingen, van aggregatie van kennis, wil daadwerkelijke vernieuwing gestalte krijgen. Ik zie daar nadrukkelijk een relatie met de "wisdom of crowds".

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *