Eigen technologie binnen een efficiënt beheerde omgeving (#in)

Ik ben een groot voorstander van Bring Your Own Technology (BYOT): gebruikers moeten in staat zijn die technologie te gebruiken, die zij zelf willen gebruiken. Meer keuzevrijheid betekent meer betrokkenheid en een grotere motivatie, wat positief van invloed is op de prestaties van mensen.

BYOT kan echter ook op gespannen voet staan met een efficiënt beheer. Veel gebruikers zijn vaak minder goed in staat ICT-problemen op te lossen. Dankzij BYOT is geen sprake van een standaard ICT-omgeving, waardoor meer geïnvesteerd zal moeten worden in ondersteuning. Ook zal intensiever gescreend moeten worden of eigen applicaties geen virussen of trojaanse paarden bevatten.

Een mogelijke oplossing is om alleen gebruik te maken van web based applicaties. Gebruikers hebben dan geen toegang nodig tot een intern netwerk. Toegang tot het wereldwijde web is voldoende om programma's van de eigen organisatie te gebruiken. Data wordt in de 'cloud' opgeslagen. Helaas zijn applicaties lang niet altijd web based.

Via een collega werd ik onlangs geattendeerd op Citrix XenApp, dat ook aansluit bij het concept BYOT. Via de applicatie Citrix Receiver kun je allerlei (Windows-)applicaties van je organisatie gebruiken, terwijl jij de baas bent over je eigen computer. Jij beschikt dus over een eigen computer, die jezelf mag beheren. Via Citrix Receiver gebruik je dan MS Word, Powerpoint en zelfs zware 3D toepassingen van jouw organisatie. Daarbij maakt het niet uit of je werkt met een Windows laptop, een Macbook, iphone of iPad.

Je kunt op je iphone of iPad de Citrix Receiver gratis installeren en toegang krijgen tot een demo omgeving. Ik heb bijvoorbeeld MS Word op mijn iPad gebruikt. Dat werkte heel behoorlijk. Het opstarten van de applicatie duurt wat langer dan op een laptop, en de applicatie zelf reageert ook trager.

Desalniettemin vind ik dit een veel belovende ontwikkeling (er zijn vast ook concurrerende alternatieven), ook al heb ik wel nog vragen over de kosten, beveiliging (o.a. de impact van een besmette laptop op de applicaties) en de performance (moet beter zijn dan in de demo-omgeving).

Heb jij ervaring met Citrix XenApp in een productieomgeving (of met een vergelijkbaar alternatief)? Dan ben ik benieuwd naar je bevindingen.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

  1. Op mijn werk hebben wij ook een citrix omgeving. Met de Citrix app kan ik vanaf de Ipad idd precies dezelfde omgeving openen als vanaf mijn desktop of laptop (iPhone of iPod heb ik niet dus kan ik niet proberen).
    En hoewel het op de iPad niet geweldig handig is om op mijn windows desktop te werken (is niet ontwikkeld voor multitouch schermen, maar voor muis en toetsenbord) kan ik wel alle applicaties gebruiken.
    Een voordeel van dit soort applicaties is dat je je standaard bedrijfsapplicaties zonder veel moeite mobiel kunt maken. Het nadeel is dat voor citrix vaak wel een stabiel netwerk noodzakelijk is en veel multimedia toepassingen niet goed werken (slecht beeld en geluid omdat dit allemaal via de citrix server wordt gestuurd).

  2. N.a.v. je blogbericht heb ik de app net op mijn iPad gezet en ik kon zonder problemen inloggen in de Citrix omgeving van kantoor. Heel handig om de toepassingen in de werkomgeving te gebruiken. Dit werkt dus prima, bedankt voor de tip!

  3. MKB variant uit dezelfde school: richt op je werk (of thuis 😉 een goed werkende desktop in met je favoriete tools, progs, desktop etc., laat deze altijd aan (inderdaad: niet CO2 en groen). Connecteer met GoToMyPC vanuit Windows naar je Mac of vanuit je Mac naar Windows of gewoon van Win-Win. Werkt als een speer – zelfs over 3G in de trein (in elk geval boven Roermond). Printen vanuit je remote desktop apps doe je op je lokale printer. Werk dagelijks zo met zowel thuis als op het werk twee grote schermen. Reden: geen zin om laptops heen en weer te sleuren of meerdere systemen in te richten met Outlook, Office etc. Klein nadeel: je hebt twee PC’s nodig. Enneh een GoToMyPC abo (EU 16/maand of EU 144 per jaar). Nog geen iPhone of iPad client – wel WinMobile.

  4. @Coen Flach: dank voor de aanvulling. Ik kende GoToMyPC wel als applicaties om op afstand support te bieden. Lijkt me bruikbaar voor kleinschalige implementaties. Is security goed geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.