E-learning alleen geschikt voor bedrijfsleven?

E-learning is niet geschikt voor het onderwijs, en zou alleen gebruikt moeten worden voor werkplekleren. Deze opvallende uitspraak is afkomstig ‘e-learning hoogleraar’ Johannes Cronje van de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika).

"Going the e-learning route is not going to solve students’ learning problems or make it easier for them to learn. It can’t work. A school should be a ‘soft’ environment where kids are nurtured in appropriate stages so they can learn effectively", aldus Cronje tijdens een congres in Zuid-Afrika.

Volgens Cronjé is e-learning vooral geschikt voor ‘just-in-time’leren (leren op het moment dat je het nodig hebt). Daarom past deze manier van leren beter bij het bedrijfsleven, vindt Cronjé. Hij lijkt e-learning ook vooral te associëren met leren in eigen tijd. Een bedrijfsmatige omgeving zou volgens hem daarom voldoende stimulerend zijn zodat werknemers in hun vrije tijd leren.

Cronjé stelt verder dat er geen vernieuwing plaats vindt op het gebied van e-learning:

"all we see is a re-branding of existing technology"

Bizar. Ok, ik moet mijn oordeel baseren op een artikel over zijn speech. Maar als het waar is dan heeft deze man een erg verwrongen beeld van (t)e-learning. Nieuwe technologieën zoals social software lijken ook volledig aan hem voorbij te zijn gegaan. Ik moet maar eens wat meer info over Cronjé zoeken.

Bron: E-learning is ‘not for schools’

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *