Femke on Tour in Groningen

De Groningse lijsttrekker Wiebe van der Ploeg is in Assen ingestapt. In Groningen wil GroenLinks regiotrams laten rijden in de stad Groningen en naar Hoogezand, Winsum, Zuidhorn, Leek en Haren. Er moeten meer stations komen en goede verbindingen tussen de transferia en de binnenstad van Groningen. De afstand tussen Stad en Ommeland wordt met de regiotram een stuk kleiner. Snel vanuit omliggende kernen direct naar Grote Markt, universiteit, school of ziekenhuis. De auto kan thuisblijven, terwijl de stad voor iedereen toch beter bereikbaar wordt. GroenLinks vindt dat de provincie voorop moet lopen en zelf geld moet steken in de regiotram.

Pict0012

Op de markt in Groningen was het ondanks het slechte weer redelijk druk. Femke sprak hier onder meer over de ‘verrommeling’ van Nederland. Dit naar aanleiding van een vraag over de toename van het aantal bedrijfsterreinen. GroenLinks pleit daarentegen voor verdichting en voor het beter van leegstaande kantoren. Naar aanleiding van een vraag van een Duitse vrouw -tien jaar woonachtig in Nederland- over kiesrecht haalde Halsema hard uit naar de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, die onlangs de loyaliteit van mensen als Aboutaleb maar ook GroenLinks-kamerlid Naïma Azough ten opzichte van Nederland ter discussie stelde. Femke vond het een grote schande dat mensen zoals Aboutaleb en Azough zich van Wilders cs moesten ‘bewijzen’, terwijl ze de publieke zaak al geruime tijd dienen. Een flink applaus viel haar ten deel.

Het viel me vandaag ook op dat Femke Halsema er vooral voor kiest om oppositie te voeren vóór een socialer, groener en toleranter beleid, en niet zo zeer tégen Balkenende IV. Halsema ziet duidelijk positieve verbeteringen ten opzichte van het vorige kabinet van ‘Jan-Peter’, maar zou het huidige regeerakkoord nooit kunnen verdedigen. Opvallend was ook haar ambitie om de ‘groene meerderheid’ binnen de Tweede Kamer te leiden. Op zich moet het mogelijk zijn om ook duidelijk groene punten ‘binnen te halen’, meent Halsema. Maar dan moeten de Christenunie en de PvdA zich niet te monistisch opstellen en hun ‘groene ziel en zaligheid’ aan het behoudende kabinet verkopen. Van het CDA heeft zij duidelijk minder hoge verwachtingen.

Ook in Groningen kwam menig mobiele telefoon met camera weer te voorschijn. GroenLinksers -ook ik- hebben wat moeite met een dergelijke ‘personencultus’. Maar Femke Halsema ondergaat het ontspannen. Sowieso doet ze dit erg goed. Voor de vuist weg politieke boodschappen afgeven en oprecht de dialoog aangaan met potientiële kiezers (ook onder vier ogen).

Pict0014

Al met al heb ik het leuk gevonden. Het blijft een apart ‘circus’, zo’n campagne. Sterk vond ik de duidelijke combinatie van provinciale speerpunten, de link naar landelijk beleid èn het belang om de Eerste Kamer groen en links te kleuren. De Eerste Kamer wordt immers straks door Provinciale Staten gekozen.

Pict0007

Kamerlid Ineke van Gent werd in het Dagblad van het Noorden genoemd als nieuwe burgemeester van Haren. Ineke -"ik word genoemd"- ontkent in de race te zijn.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Ik heb een beetje moeite met dubbele nationaliteiten. Zelf heb ik een duits paspoort, woon sinds 1969 in Nederland en het is dat D geen dubbele nationaliteiten kent, anders had ik er al lang 2 gehad. Zo grijp ik omdat er geen internationale standaardisatie is naast elementaire democratische rechten. Waarom zou ik bijv. om deze elementaire rechten te krijgen mijn roots moeten opgeven en iemand uit Turkije of Marokko niet? Ik gun overigens iedereen zn dubbele paspoort, zou er zelfs ook wel 2 willen, maar het is nu een situatie van ongelijke kansen en daar heb ik moeite mee vanuit mn eigen situatie gezien.

  2. Waarom misgun je anderen iets omdat je het zelf niet kunt krijgen? Daar waar jij geen dubbel paspoort kunt krijgen, kunnen Marokkanen überhaupt niet van hun Marokkaanse nationaliteit afstand doen.

  3. Mn eerste zin was inderdaad verkeerd. Er is niks mis met dubbele nationaliteiten en ik gun het iedereen. Waar ik wel moeite mee heb is dat niet iedereen hierin gelijke kansen krijgt. Wat mij betreft kan iedereen drie, vier of vijf paspoorten krijgen. In mijn geval is overigens niet NL de oorzaak maar D die maar 1 paspoort toestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *