Google ontslaat werknemer vanwege weblog

Op de website van WebWereld las ik dat Google een werknemer ontslag heeft aangezegd omdat hij in zijn weblog kritiek had geuit op het bedrijf van de beroemde zoekmachine. De werknemer vergeleek Google met Microsoft. Hij had overigens sinds kort werkgever Microsoft verwisseld voor Google.
Ook had hij vertrouwelijke bedrijfsinformatie op zijn weblog geplaatst en, na overleg, twee dagen voor zijn ontslag verwijderd.

Op zijn weblog schrijft hij nu o.a.:

"i’ve actually viewed this as a great learning experience. obviously, i’ve gotten a first-hand chance to learn about the power of blogging."

Tja. Hij komt op mij behoorlijk naïef over. Maar de meest interessante vraag is natuurlijk: hoe ver kun je als weblogger gaan?

Mag je op je weblog kritische kanttekeningen maken ten aanzien van -bijvoorbeeld- het beleid van je werkgever? Staat in arbeidsovereenkomsten dat je je werkgever te allen tijden moet verdedigen? Hebben we jurisprudentie op dit gebied?

Wijnand Aalderink blogt bijvoorbeeld met name over zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij gebruikt zijn weblog om op zijn werk te reflecteren. Als hij bijvoorbeeld zou schrijven dat zijn werkgever helaas niet akkoord is gegaan met een voorstel van hem, zou dat dan door de beugel kunnen?

Ik ben behoorlijk terughoudend met het schrijven over privé aangelegenheden èn over datgene wat ik mee maak in mijn werk. Als ik over "lessons learned" schrijf, probeer ik ze te anonimiseren en te veralgemeniseren. Ik heb ooit één keer een column geschreven over iets wat ik zelf had meegemaakt bij een vorige werkgever. Daarbij heb ik de ervaringen in de schoenen van een ander geschoven. Maar wat is eigenlijk toegestaan?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

2 reacties

  1. In onze nederlandse onderwijs-CAO staat dat je je “als goed werknemer moet gedragen”. Waar precies de grenzen liggen zal de rechter moeten uitmaken, maar dat je je werkgever niet voor rotte vis mag uitmaken lijkt me duidelijk.
    Er moet volgens mij ook wel de nodige jurisprudentie over zijn, het hele klokkenluidersgebeuren zit in deze categorie en het sturen van een ingezonden brief naar de krant naar mijn idee ook.

  2. Nog een leuk punt van discussie: http://www.volkomenkut.com (weblog) wordt gemaakt door journalisten die anoniem willen blijven. Van 1 is al zeker dat hij werkzaam is bij de telegraaf, maar van de rest is weinig bekend.
    Ze hebben toegang tot informatie, maar ze delen deze anoniem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *