Helen Barrett en 21 century skills

Helen Barrett werd tijdens het derde ePortfolio congres ingeleid als de grootmoeder van het elektronisch portfolio.

Barrett schetste op een helder manier de context van het elektronisch portfolio: waarom zijn elektronische portfolio’s zo populair geworden? Mede als gevolg van globalisering worden in de 21ste eeuw andere eisen aan studenten gesteld dan een aantal jaren geleden. Deze eisen komen bijvoorbeeld aan de orde bij 21 century skills. Het viel me op dat deze eisen sterk overeen komen met academische vorming. Het gaat bijvoorbeeld om kritisch denken, creativiteit en intellectuele nieuwsgierigheid, en zaken in een groter verband kunnen zien.

Volgens Barrett is een elektronisch portfolio erg geschikt om aan te tonen dat je over deze vaardigheden beschikt. Barrett hechtte ook veel waarde aan het betekenis kunnen geven aan gebeurtenissen, middels een elektronisch portfolio. In dat kader benadrukte zij het belang van "digital storytelling". Het vertellen van verhalen (over de persoonlijke ontwikkeling) leidt tot "engagement" en verdiepend leren. Barrett noemde in dit verband "podcasting": je schrijft deze persoonlijke ervaringen niet op, maar je vertelt er over (en je ontsluit deze verhalen via Internet).

Zij maakte ook een zinvol onderscheid in assessment of learning (het traditionele beoordelen) en assessment for learning (hoe kan beoordelen studenten helpen om meer te leren).

Volgens deze portfolio-oma kun je de inzet van een portfolio niet analyseren zonder naar de doelen te kijken, die je met het elektronisch portfolio nastreeft. Zij gaf de vergelijking van de Eskimo’s die binnen hun eigen context 49 soorten sneeuw onderscheiden, terwijl wij maar 1 soort "wit spul" kennen.

Barrett pleitte er verder voor om elke burger een "personal web space" te geven: iedereen zou een ruimte op Internet moeten hebben om een leven lang zijn/haar persoonlijke geschiedenis te kunnen archiveren. Een dergelijke "open ruimte" is voor individuen interessanter dan een sterk voorgestructureerd portfoliotemplate.

Lees ook van Barrett:

Eerdere bijdragen:

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *