Het MBO kan trots zijn op haar deelnemers

Dat gevoel had ik donderdagmiddag, aan het eind van de conferentie Design4all. Deelnemers (leerlingen) van de toerisme/stewardessopleiding van Leeuwenborgh Opleidingen en deelnemers van ICT-opleidingen hebben ten behoeve van dit congres (met ongeveer 1600 participanten) uitstekend werk verricht. De jongens en meiden van de eerste opleiding fungeerden onder andere als zaalwacht of gardarobemedewerker. Tijdens sessies hadden zij het redelijk rustig. Bij de start en na afloop daarentegen niet. Evaluatieformulieren uitdelen, kijken of geen ‘illegalen’ (mensen zonder badge) de zaal betreden, problemen signaleren, bewaken dat mensen te volle zalen binnen willen gaan, tijd bewaken, evaluatieformulieren innemen. Dat werk. Bovendien ontstaan aan het begin en aan het eind van de dag bij de gardarobe behoorlijke ‘files’. Maar deze deelnemers bleven kalm en behulpzaam.

De ICT-deelnemers hebben binnen het congrescentrum de hele ICT-infrastructuur opgezet en beheerd. Tijdens andere congressen werd dat door een bedrijf gedaan. Maar nu dus een team van ICT-deelnemers. Onder meer op Tweede Paasdag! Op een gegeven moment stonden zij ook met de armen over elkaar. Een goed teken, want er waren nergens problemen. En die hadden er wel kunnen zijn. Want tijdens workshopronde 2 gingen ongeveer dertig congresgangers tegelijkertijd met streaming video aan de slag. De performance verminderde, maar de verbindingen hielden stand. Verder wisten deze leerlingen altijd op tijd laptops en beamers met elkaar te laten communiceren, uiteindelijk zelfs door hun eigen laptop als vervanger aan te bieden. Tot slot bleken deze jongens en een enkele meid altijd bereid in te springen als zaalwacht. Design4all was voor deze deelnemers absoluut een krachtige leeromgeving. Een unieke leeromgeving, ook. Want hoe vaak krijg je de kans om de ICT-ondesteunung op een groots congres te verzorgen, waarbij technologie zo’n belangrijke rol speelt?

Gisteravond hebben wij als programmacommissie nog afscheid genomen van deze deelnemers. Wat mij daarbij opviel, was dat zij goed konden aangeven wat zij geleerd hadden. Voor zover ik heb kunnen zien, hebben de betrokken ICT-deelnemers zich erg competent getoond. Vakinhoudelijk en wat betreft wat betreft andere competenties (samenwerken, met druk en tegenslag om kunnen gaan, enzovoorts). Deze prestatie verdient wat mij betreft dan ook een ereplek in hun portfolio.

Ik heb overigens ook veel waardering voor hun begeleiders, die hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld. De komende tijd wil ik dus geen verhalen meer horen over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Of het moeten al positieve verhalen zijn.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *