Hoe schoolleven is veranderd dankzij technologie

Joyce Valenza heeft op een rij gezet hoe het leven op school is veranderd als gevolg van ICT. Zij vergelijkt de huidige situatie met de periode waarin zij zelf op school zat (tot 1988). Valenza laat daarbij een flink aantal zaken de revue passeren, zoals bronnen die we gebruiken, hoe we communiceren, wie producten van studenten te zien krijgen en hoe beoordeling plaats vindt.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Er is best wel het een en ander veranderd maar is het nu echt zo ingrijpend als we denken???
    Ik lees op http://www.klasse.be (archiefdeel) een stuk uit 1996 dat de schooltassen te zwaar zijn, in een schoolkrant uit 2002 (http://www.schackmann.nl/Werkman/3)Schooltassen.htm)
    dat brugklassers “rugpiepers”zijn en bij de NOS hoor ik dat een brugklasser hersenletsel opliep door een val met een zware tas.
    Kan iemand me dan uitleggen wat nu de verandering is, als dit gezeul al decennia plaatsvindt? Blijkbaar moet er iets met die boeken gebeuren op school; blijkbaar is onderwijs zonder die kilo’s niet mogelijk; blijkbaar zijn er docenten die zonder die boeken niet aan de slag kunnen etc etc.
    Als ik dit soort zaken lees en tevens van dichtbij meemaak (zoon in brugklas; ook gevallen en tas op hoofd; echtgenote die met boeken zeult), ben ik minder snel geneigd om overtuigd te roepen dat er veel veranderd is in het (middelbaar) onderwijs.

  2. En dan pleit een PvdA-kamerlid voor lichtere boeken. Geef kids tablet pc’s met e-books en annotatiesystemen! Er moet inderdaad nog het e.e.a. veranderen. Een tijd geleden spraak ik met groepen VWO-leerlingen. Zij gebruiken ICT vaak voor leren. Maar dat doen ze vooral thuis.

  3. Er is wel wat veranderd: alles is veel duurder geworden. Schoolboeken voor 4 HAVO: 475 euro. Werkstukken maken: PC plus Word verplicht. Powerpoint presentatie inleveren: Powerpoint plus cd-brander verplicht. Cijfers en rooster online bekijken: breedband internet toegang vereist. Onderwijs is dankzij high-tech veel duurder geworden. Ik vraag me altijd weer af hoe de nieuwe armen daarmee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *