Invloed omvang sociaal netwerk op kracht persoonlijke leeromgeving

Is er sprake van een relatie tussen de omvang van je sociale netwerk en de kracht van jouw persoonlijke leeromgeving?

Steve Wheeler besteedt aandacht aan een studie over sociaal gedrag, de inhoud van berichten en de groei van je Twitter-netwerk. Deze studie leert het volgende:

  • Positief gewaardeerde berichten trekken meer volgers aan, dan negatieve inhoud en commentaren.
  • Degenen die jij volgt en een volledig ingevuld profiel beïnvloeden de groei van jouw netwerk. Zorg dus voor een duidelijke avatar en persoonlijke informatie.
  • Connecties tussen netwerken beïnvloeden de groei van je netwerk. Volg dus ook terug.
  • Er is ook sprake van het ‘celebrity effect‘ dat een uitzondering vormt op deze punten. Sommige beroemdheden worden gevolgd, ongeacht de inhoud.

Waarom is zijn de eerste drie bevindingen belangrijk voor leren? Sociale netwerken vormen mijns inziens belangrijke onderdelen van je persoonlijke leeromgeving. Media als Twitter kunnen een grote rol spelen bij zelfgestuurd leren. Voorwaarde is dat je over een krachtig netwerk beschikt. Zie ook: Wat maakt leren in netwerken krachtig.

Volgens Metcalfe’s law is de omvang van een netwerk van invloed van de waarde van een netwerk. Dat zou betekenen dat de kracht van je persoonlijke leeromgeving toeneemt als je over een groter netwerk op, bijvoorbeeld, Twitter beschikt. Uiteraard zegt kwantiteit niet alles. Maar wel wat.

Ik kan deze stelling niet bewijzen, maar vind ze wel aannemelijk. Vanuit die optiek kan het in elk geval geen kwaad om te investeren in de omvang van je sociale netwerk. Wheeler’s blogpost bevat daarvoor tips.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.