Jay Cross overleden

Vanochtend meldden verschillende tweets in mijn tijdlijn het onverwachte overlijden van Jay Cross. Jay heeft grote invloed gehad op het gebied van e-learning.

Jay Cross
Foto: Jay Cross

Waarschijnlijk hebben we de term ‘e-learning’ zelfs aan Cross te denken. Hij schijnt dit begrip in ieder geval als eerste eind jaren negentig in een online publicatie te hebben gebruikt.

Daarnaast heeft Jay Cross, zoals Clark Quinn benadrukt, veel invloed gehad met zijn boek en presentaties over informeel leren. Ik heb zijn scherpe onderscheid tussen informeel en formeel leren te ongenuanceerd gevonden. Ook deed hij m.i. soms te boute uitspraken over formeel leren.

Toch heeft Cross, zoals ik in mijn boek over e-learning trends beschrijf, onmiskenbaar veel bijgedragen aan het agenderen van het belang van andere manieren van ‘technology enhanced learning’ dan de klassieke online of ‘blended’ cursussen, trainingen en opleidingen. Hij stelde daarbij onder meer dat organisaties onevenredig veel geld investeren in ‘formeel leren’ terwijl de toegevoegde waarde van deze manier van leren daar niet toe in verhouding staat. Alan Levine illustreert ook dat Cross in een vroeg stadium de impact doorzag van internettechnologie en netwerken op leren.

Ik heb Jay Cross een aantal keren kort gesproken tijdens de Speakers Reception van de Online Educa Berlijn. Jay was, net als ik, trouw bezoeker van dit omvangrijke congres over leren met behulp van ICT. Ik heb hier ook met plezier een aantal keren een sessie van hem bijgewoond. Zijn passie voor leren kwam hier duidelijk naar voren, zoals ook Inge de Waard (aka Ignatia) in haar ‘in memoriam’ onderstreept.

Tijdens editie 2006 van de Online Educa Berlijn deed hij ook één van zijn legendarische uitspraken:

The best technologies for learning are conversations and beer.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *