Je camera uit tijdens synchrone online sessies is beter voor het milieu

Binnen het onderwijs wordt gediscussieerd over de vraag of je lerenden moet verplichten tijdens live online sessies de camera aan te zetten. Vanochtend las ik een artikel met argumenten waar ik tot dusver niet aan had gedacht: de camera uitzetten verkleint de ecologische voetafdruk en is daarmee beter voor het milieu. Hoe zit dat?

Onderzoekers van Purdue University, Yale University en het Massachusetts Institute of Technology hebben onderzoek gedaan naar de impact van o.a. videoconferencing op het milieu. Zij hebben daarbij gekeken naar de gevolgen voor:

  • CO2-uitstoot.
  • Waterverbruik.
  • Benodigde oppervlakte land.

Het verwerken van data gebruikt veel elektriciteit. De productie van elektriciteit vergt weer kooldioxide, water en land. Vaak wordt bij de productie van elektriciteit vooral gekeken naar de CO2-uitstoot.

Dankzij COVID-19 zijn we minder gaan reizen. Dat is positief voor o.a. klimaatverandering. Het internetgebruik, en daarmee het gebruik van data, is echter flink gestegen. We zijn o.a. veel meer gaan videobellen, synchroon online gaan leren en streaming video gaan gebruiken. De onderzoekers hebben uitgerekend dat één uur live online of streamen 50-1.000 gram koolstofdioxide uitstoot, 2-12 liter water verbruikt en een landoppervlak ongeveer ter grootte van een iPad Mini vergt.

Door je camera uit te laten tijdens een online sessie kan deze voetafdruk met maar liefst 96% worden verminderd. Het streamen van content in ‘standard definition’ in plaats van in ‘high definition’ levert volgens de onderzoekers een reductie op van 86%.

Deze ecologische voetafdruk verschilt ook per land. In de VS is de CO2-uitstoot als gevolg van internetgebruik gemiddeld hoger, de “water en land-voetafdrukken” zijn weer fors lager dan het mondiale gemiddelde. In Duitsland is het omgekeerde het geval. Dit kan volgens mij ook te maken hebben met de manier van energie opwekken.

Ontwikkelaars van technologieën voor live online sessie en streaming video zullen moeten investeren in innovaties die leiden tot een minder grote ecologische voetafdruk. Wij kunnen echter ook hieraan bijdragen door de camera bijvoorbeeld regelmatig tijdens sessies uit te zetten, en door video’s in een minder hoge kwaliteitsmodus te bekijken.

 

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.