Kan de iPhone leiden tot ander onderwijs?

Geef lerenden een gratis iPhone of iPod Touch en integreer het gebruik ervan in je curriculum. En voila: je bewerkstelligt ander onderwijs. Dat is de boodschap van How the iPhone Could Reboot Education.

De auteur doet verslag van een grootschalige pilot bij de Abilene Christian University. Duizend studenten konden kiezen tussen een gratis iPhone of iPod Touch. Vervolgens werden deze apparaten onder meer gebruikt om huiswerk in te leveren, hoorcolleges te bekijken, roosters te raadplegen of om peilingen te houden tijdens groepsbijeenkomsten (hebben de studenten begrepen wat net is verteld?).

Maar wacht even. Dit lijkt toch verdacht veel op 'gewoon' onderwijs, maar dan met een mooi, mobiel, apparaat? Klopt. De verandering zit 'm vooral in de dynamiek die daarom heen ontstaat.

Lerenden gebruiken de apparaten om aanvullende informatie op te zoeken, bijvoorbeeld als zij een bepaalde term niet hebben begrepen. Of als zij nog eens vanuit een andere bron willen na lezen wat de docent heeft verteld. Dat levert discussies op aangezien de informatie van de docent niet altijd overeen hoeft te komen met de informatie die de lerenden online vinden. Belangrijk is dan wel dat de docent lerenden aanmoedigt om ter plekke informatie op te zoeken (en het gebruik van de iPhone tijdens de les uiteraard niet verbiedt).

Verder blijkt de 'poll'-software belangrijke didactsche voordelen te hebben:


by allowing the students to participate in polls anonymously with the iPhone, it relieves them of any social pressure to appear intelligent in front of their peers. If they answer wrong, nobody will know who it was, ridding students of humiliation. And if students don’t understand a lesson, they can ask the teacher to repeat it by simply tapping a button on the iPhone.


Is dit ander onderwijs? Het is in elk geval een verrijking van het onderwijs.

Wil je ideeën op doen over het gebruik van de iPhone in het onderwijs? Bekijk dan eens iPhone and iPod Touch Apps for possible educational uses van James Greenwood (via Willem van Valkenburg

ICTAC MEMO iPhone Apps for Education

Zie ook De iPhone is de toekomst van het onderwijs van Fons van den Berg.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.