Kennisabonnement helpt je bij te blijven op het gebied van onderwijs- en leerwetenschappen (#in #celstec)

Sinds 1 maart j.l werk ik als projectleider OpenU, bij de Open Universiteit. Met OpenU willen wij professionals ondersteunen om een leven lang te leren. We realiseren ons dat je je daarbij niet kunt beperken tot cursussen en (verkorte) opleidingen als leeractiviteiten. Daarom hebben we recent het Kennisabonnement Onderwijs- en Leerwetenschappen gelanceerd als service. Daarmee zijn we volgens mij uniek in Nederland.

Professionals op het gebied van onderwijs, opleiden en leren kunnen met dit kennisabonnement bij blijven op het gebied van onderwijs- en leerwetenschappen. Bij docenten wordt binnenkort het lerarenregister ingevoerd, op basis waarvan docenten moeten aantonen dat zij aan hun bekwaamheden blijven werken. Via extra opdrachten binnen het kennisabonnement kunnen docenten ook een certificaat krijgen waarin de professionele educatie punten en studieactiviteiten worden vermeld.

Het Kennisabonnement Onderwijs- en Leerwetenschappen is echter niet alleen bedoeld voor docenten. Deze dienst is ook bedoeld voor onderwijsontwikkelaars, onderwijsmanagers, adviseurs en beleidmedewerkers die belangstelling hebben in theorieën, concepten en methoden op het gebied van leren, e-learning, curriculumontwikkeling en didactiek. Verder is dit kennisabonnement ook bestemd voor opleiders of HRD-functionarissen die meer willen weten over de grondslagen van opleidingen en leren.

Inhoud

OpenU Masterclasses vormen het hart van het Kennisabonnement Onderwijs- en Leerwetenschappen. Tijdens online masterclasses verdiep je je kennis rond één van de centrale thema's op het gebied van Onderwijs- en Leerwetenschappen. De Open Universiteit heeft het domein van Onderwijs- en Leerwetenschappen onderverdeeld in ongeveer vijftien thema's zoals leernetwerken, serious gaming, en mobiel leren.

OpenU masterclasses worden één keer in de drie weken georganiseerd voor studenten en kennisabonnees in het leerstofgebied Onderwijs- en Leerwetenschappen. Je kunt de masterclass online volgen via je PC. Bovendien kun je via chat, of vooraf via een forum, vragen aan de expert voorleggen. Je krijgt ook toegang tot relevante bronnen, en na afloop van de masterclass is er de mogelijkheid om verder te discussiëren in het forum.

Via dit kennisabonnement krijg je daarnaast toegang tot alle digitale leermaterialen van alle cursussen op het gebied van Onderwijs- en Leerwetenschappen. Voorbeelden van cursussen zijn:

  • Implementatie van onderwijsinnovaties
  • Kwaliteit van onderwijs
  • Leren en competentieontwikkeling
  • Onderwijsonderzoek: methodologie

Je krijgt verder toegang tot alle content en interacties van alle actuele thema's op het gebied van Onderwijs- en Leerwetenschappen (de zogenaamde ‘topic'-communities). Iedere topic community bestaat uit een introductie in het topic, discussiegroepen en internetbronnen en verwijst waar mogelijk naar interessante webinars, workshops, cursussen en conferenties. Je kunt hier ook zelf in participeren. Andere voorbeelden van topics, dan de al eerder genoemde voorbeelden van centrale thema's, zijn:

  • Brein, leefstijl en leren
  • Leren van professionals
  • Learning analytics
  • Ontwerpen van leersituaties met 4C/ID

Kennisabonnees Onderwijs- en Leerwetenschappen krijgen tenslotte 25% korting op een aantal events die CELSTEC organiseert (symposia, seminars en conferenties). Jaarlijks organiseert CELSTEC minimaal twee events.

Ik ben enthousiast over deze benadering, en hoop dat het ook een groot succes wordt.

Wil je een Kennisabonnement Onderwijs- en Leerwetenschappen bestellen of wil je meer informatie?

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord