Mijn eerste ervaring met de Oculus Rift

Vandaag heb ik voor het eerst aan den lijve kennisgemaakt met de Oculus Rift. Dit is een virtual reality headset waarmee je bijvoorbeeld serious games kunt gebruiken. Lees en huiver mee met mijn ‘experience’.

Wilfred en de Oculus RiftVandaag had ik een afspraak met Louis Hilgers. Louis had onder meer Google Glass en de Oculus Rift bij zich. Met deze laatste virtual reality headset had ik nog nooit aan den lijve kennisgemaakt. Nu wel.

Het bijzondere van deze bril, waar je niet doorheen kunt kijken, is dat je -veel meer dan bij een beeldscherm- in de virtuele wereld wordt gezogen (‘immersive technology’ noemen ze dat). Je kunt 360 graden om je heen kijken (door je om te draaien). Je kunt bijvoorbeeld handelingen uitvoeren door je met je ogen te concentreren op bepaalde hotspots binnen de 3D omgeving.

De ontwikkeling van de Oculus Rift is nog erg pril. Ik verwacht bijvoorbeeld een scherper beeld en meer gebruikersvriendelijke mogelijkheden om acties uit te kunnen voeren met je handen en zintuigen. Toch is dit apparaat al erg indrukwekkend. Op dit moment is deze headset erg ‘hot’. Onder meer doordat Facebook het bedrijf voor 2 miljard dollar heeft gekocht.

Louis heeft me een aantal toepassingen laten ervaren, zoals:

 • Ik heb bovenop de Eye in London gestaan. Door me met mijn ogen te concentreren op hotspots (zoals de Tower Bridge) kon ik deze virtueel bezoeken.
 • Ik heb in een virtueel bootje door een jungle gevaren.
 • Ik heb in een ruimteschip gevlogen. Toen ik dit ruimteschip verliet, kon ik de aarde en de zon zien. Links zag ik onder meer de maan. En achter me het ruimteschip.
 • Ik heb in een achtbaan gereden.

Louis heeft van deze laatste ervaring een film van gemaakt, zonder dat ik het wist. Nu moet je weten dat ik last heb van extreme hoogtevrees. In de bioscoop kon ik niet naar de scene van Mission Impossible IV kijken waarin Ethan Hunt het befaamde Burj Khalifa in Dubai aan de buitenkant beklimt. Het zweet breekt me uit als ik iemand zie bungee jumpen.

Kijk met die wetenschap naar onderstaande film. Louis suggereerde nog om de video te ondertitelen. Maar ik denk dat dat niet nodig is (ten behoeve van Louis sprak ik geen zuiver Kerkraads). Het was overigens mijn allereerste ervaring met de Oculus Rift.

Op dit moment zie ik vooral mogelijkheden voor games. Maar ik sprak laatst iemand van een groot technologisch bedrijf die experimenteren met de Oculus Rift voor simulaties van complexe werksituaties.

Als de kwaliteit van het beeld verder verbetert, als je gemakkelijker interventies kunt uitvoeren en als het ontwikkelen van serious games en simulaties voor de Oculus Rift efficiënt plaats kan vinden, dan verwacht ik dat deze toepassing vorm van virtual reality ook een hoge vlucht binnen onderwijs en opleiden zal nemen (de headset zelf is relatief goedkoop). Want dit is echt, wat je noemt, een ‘experience’.

Nota bene: Louis Hilgers heeft de foto en film gemaakt. Ik heb ze online gepubliceerd.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

6 reacties

 1. Geweldig! Dat je dat op je 50e mee mag maken Wilfred, echt hilarisch!
  Bewaar het filmpje goed en kijk er over 25 jaar nog eens naar. Wat zul je dan een lol hebben, wetende wat er dan allemaal mogelijk zal zijn!
  En… ondertiteling was niet nodig hoor:-)

 2. Wat een ervaring!!!!! Zou je nu wel in een “echte” achtbaan durven te gaan?
  Ik denk dat het absoluut mogelijkheden heeft om te leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.