Mobile learning voor de werkvloer

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) houdt zich in Vlaanderen onder meer bezig met arbeidsbemiddelling en competentieontwikkeling. Men biedt ook online cursussen aan waarmee werkzoekenden en werknemers bepaalde bekwaamheden voor de de werkvloer kunnen ontwikkelen. Er zijn ook vrij toegankelijke apps ontwikkeld voor de smartphone en tablet.

VDAB AppVerleden week vrijdag liep ik tijdens de Online Educa Berlijn weer eens Ruben Bellens tegen het lijf. Ruben is werkzaam bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, en houdt zich daar bezig met online leren (webleren). Hij wees me op een aantal apps die zij hebben ontwikkeld. Deze apps zijn vooral bedoeld voor werkzoekenden en werknemers. Zij kunnen deze apps gebruiken voor het ontwikkelen van bepaalde bekwaamheden. Deze apps zijn door iedereen gratis te gebruiken.

Sommige apps zijn te gebruiken op de iphone of ipad, anderen zijn gemaakt voor het Android-besturingssysteem.

Voorbeelden zijn:

  • Frans op de werkvloer
  • Spaans op de werkvloer
  • De heftruck
  • Solliciteren

Ik heb de app over de Franse taal gedownload. Je leert daarmee voor verschillende bedrijfstakken relevante zinnen. Uiteraard vanuit het perspectief van het personeelslid. Je leert bijvoorbeeld hotelgasten aan te spreken. Je ziet de vertalingen en kunt ook de uitspraak beluisteren. Daarnaast kent deze app eenvoudige game-elementen (zoals een memoryspel waarmee je Franse en Nederlandse woorden moet matchen).

Binnen de App Store kun je het beste zoeken naar “Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling”.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

  1. Interessant om te zien hoe mobile learning een steeds prominentere rol krijgt binnen het opleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *