Politieke ontwikkelingen door Internet?

Dankzij het mooie weer besteed ik meer tijd aan het lezen van tijdschriften en boeken, dan aan Internet. Ik ben bijvoorbeeld ook bezig met "Het vooroudergevoel": een prachtig boek van Jan Blokker en zonen over de vaderlandse geschiedenis.

De auteurs schrijven onder andere dat de snel toenemende invloed van het protestantisme in Nederland veroorzaakt is door de boekdrukkunst èn de relatieve hoge geletterdheid van de Nederlandse bevolking van rond 1550.

Ik vraag me daarbij af of er anno 2005 politieke ontwikkelingen worden versneld dankzij Internet en de beheersing van ICT-vaardigheden van de bevolking. Wat je wel ziet is dat je vandaag de dag veel minder afhankelijk bent van informatieverstrekking via de media, als het gaat om onderwerpen als de Europese Grondwet. Ongeveer tien jaar gelden was het veel ingewikkelder om informatie te krijgen van organisaties, die hierover een standpunt hadden.

Dankzij Internet is dit allemaal transparanter geworden. Maar aan de andere kant is het proces ook complexer geworden. Je "moet" nu zelf de informatie filteren en er desgewenst met anderen over van gedachten wisselen. En dat kost tijd en is niet eenvoudig. Zelfs instrumenten als stemwijzers maken dit proces niet altijd gemakkelijker.

Om mijn mening over het referendum van aanstaande woensdag te bepalen heb ik een tijd geleden een debat georganiseerd. Dat dwong mij me in de materie te verdiepen. Ik had al een positief voorgevoel na het lezen van Geert Mak’s "In Europa" en dat voorgevoel werd door het debat versterkt.  Mijn mening -een stem vóór- is dus toch vooral beïnvloed door activiteiten waarbij ICT nauwelijks een rol heeft gespeeld, ook al bezoek ik af en toe websites van voor- en tegenstanders.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *