Reactie staatssecretaris kamervragen ICT-opleidingen en monopolievorming

Staatssecretaris Frank van Heemskerk heeft deze week geantwoord op kamervragen die de fractie van GroenLinks heeft gesteld naar aanleiding van een kritische blogpost van mij. Op maart j.l. waarschuwde ik voor een te grote invloed van enkele grote ICT-bedrijven op de inhoud van de ICT-opleidingen binnen het middelbaar beroepsonderwijs. GroenLinks heeft in de kamervragen de nadruk gelegd op de relatie met open source software.

Van Heemskerk legt in de antwoorden ook het accent op open source software, en lijkt geen probleem te zien. Wel stelt hij:


Inderdaad schuiven bij het invoeren van certificaten en bij het bepalen van profielen voor het mbo voornamelijk leveranciers van voornamelijk gesloten software aan. Echter Loket MBO-ICT is al begonnen om ook certificeringen van open software op te nemen.


Hij noemt daarbij de onderhandelingen met Novell met betrekking Linux.

Een paar opmerkingen hierbij:

  • Ik ben op zich voorstander van open source software, maar ga hier wel pragmatisch mee om. Waar het mij echter vooral om gaat: moeten reguliere ICT-opleidingen gericht zijn op het behalen van specifieke certificaten? Moeten opleidingen niet veel meer leveranciersonafhankelijk worden ingericht?
    Ik vind nog steeds dat enkele grote bedrijven een te sturende invloed hebben op ICT-opleidingen. Dat Loket MBO-ICT nu ook praat met Novell doet daar niets aan af.
    Ik vrees overigens dat het kostenplaatje hierbij voor onderwijsinstellingen een cruciale rol speelt. Alleen grote leveranciers zijn in staat software, hardware en dergelijke voor een spotprijs (of zelfs gratis) aan te bieden.
  • Ik geloof best dat opleidingen aandacht besteden aan open source software. Toch vraag ik me af of OSS daadwerkelijk binnen het curriculum is ingebed, of aan de orde komt via losse workshops (en afhankelijk van de docent). Ik vind het bijvoorbeeld tekenend dat de term 'open source' in het kwalificatiedossier van de applicatieontwikkelaar niet voorkomt. Het lijkt me juist essentieel dat een applicatieontwikkelaar ook in aanraking komt met het concept 'open source'.

Kortom: ik ben hier niet tevreden mee, en ik hoop op een vervolgactie.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

10 reacties

  1. En ik vind dat zolang het afnemende bedrijfsleven blijkbaar vraagt om die certificeringen, het scholingsveld dat niet kan negeren. Overigens bepaalt het scholingsveld helemaal zelf in welke mate ze dit soort certificeringen integreren binnen het onderwijs.
    Uiteraard komt een term als Open Source niet terug in de dossiers. Alle dossiers zijn leveranciersonafhankelijk opgesteld, om zo de duurzaamheid van het dossier te garanderen.

  2. @Hans Blankendaal
    Ehm, als je denkt dat ‘Open Source’ Ć©Ć©n enkele leverancier betreft, dan vergis je je. Iedere willekeurige leverancier kan open source-producten leveren, als-ie dat wil. Dat bevordert juist de leveranciersonafhankelijkheid!

  3. Collega Hans Blankendaal zal bedoelen dat je noch Open Source (-leveranciers) terug vindt in de kwalificatiedossiers noch Closed Source-leveranciers zoals Microsoft, Cisco en Oracle.

  4. En van wie verwacht onze blogger een vervolgactie? Van zijn partijgenoten in de tweede kamer? Van de beide staatssecretarissen? van Loket MBO ICT? Van de (andere) ROC’s?
    Bedrijven reageren enthousiast op de ‘blauwdruk’ waarin de overlap tussen kwalificatiedossiers en externe (open en closed) certificaten in kaart is gebracht.
    Het verkleinen van de mismatch tussen de vraag vanuit het bedrijfsleven en het aanbod aan goed en dus relevant opgeleide ICT-professionals is m.i. in ieders voordeel!

  5. @Allen: zoals gezegd gaat het mij inderdaad om het concept open source en niet om leveranciers. Ik vind het vreemd dat dit concept niet in het kwalificatiedossier terugkomt.
    @Joep Swagemakers: als ik TK-fractie was, zou ik geen genoegen nemen met het antwoord. Ik kan mij voorstellen dat ‘bedrijven’ enthousiast reageren. AH en Blokker zullen ook enthousiast reageren als verkopers in de reguliere opleiding leren werken met hun systemen. Het is alleen de vraag of de kleine winkel op de hoek daar ook bij gebaat is.

  6. Als ik TK-fractie was zou ik de moeite nemen om eens contact op te nemen met Loket MBO-ICT. Dan zouden we eens precies uit kunnen leggen hoe de vork in de steel zit
    @Rubens: Als ik ‘het bedrijfsleven’ noem beperk ik me niet tot de AH’s en Blokkers. Maar 1 1/2% van alle mbo gediplomeerden komen terecht bij de grote ICT-bedrijven. We bedienen dus hoofdzakelijk het (kleinere) MKB.
    Is dat positief? Ja omdat dat MKB de kurk van onze economie is en nee omdat de grote bedrijven ook de meerwaarde in zouden moeten zien van goed opgeleide ICT-professionals. ECABO, partner in Loket MBO ICT probeert daar de Getronicsen en Sunnen (Oracles) van te overtuigen. Maar het zijn natuurlijk de door de ROC’s opgeleide jongens en meisjes die hun meerwaarde bewijzen.
    En tot slot: Juist omdat we geen directe koppeling willen maken naar vendors van hard- en software, hebben we de kwalificatiedossiers onafhankelijk en ‘conceptueel’ gehouden.

  7. Jammer Wilfred dat je niet tevreden bent. We kunnen elkaar wat dat betreft een hand geven. Ik ben ook niet tevreden. Onze berichtgeving over de samenwerking met Cisco en Microsoft dateert van medio 2008. En pas nu worden er kamervragen gesteld? Dan is er toch tijd genoeg geweest om je ook te laten informeren door Loket MBO ICT?
    Als reactie op het antwoord van de staatssecretaris noem je wel Novell, maar ga je niet in op het feit dat de staatssecretaris heeft aangegeven dat we ook met andere organisaties samenwerken aan een plan met concrete activiteiten om het gebruik van open standaarden en open software in het onderwijs te stimuleren.
    Referend aan je opmerking of OSS daadwerkelijk binnen het curriculum is ingebed, of aan de orde komt via losse workshops. Daar hebben wij wel invloed op, maar daarin zijn we niet bepalend. Wij willen vooral duidelijk maken hoe bepaalde certificeringen zich verhouden tot de inhoud van onze dossiers. Uiteindelijk is het aan het onderwijs zelf om te beslissen of ze al of niet Microsoft, Cisco, Open Source, etcetera willen integreren in het onderwijs. Ter ondersteuning daarvan hebben we graag een rol bij het organiseren en faciliteren van deskundigheidsbevordering, middels bijvoorbeeld masterclasses. Alles om de kwaliteit van het ICT-onderwijs te bevorderen, samen met het bedrijfsleven en het betrokken onderwijs.
    Je hoopt op een vervolgactie. Die zal er wat ons betreft zeker komen. Wat onze vervolgacties betreft, verwijs ik je dan ook graag naar de site van Loket MBO ICT.

  8. @Joep Swagemakers: je begrijpt mijn analogie -vrees ik- niet. Net zo zeer als handelsopleidingen leerlingen moeten leren om te gaan met een kassa, maar niet met het kassasysteem van AH, zouden ICT-leerlingen m.i. ook systeemonafhankelijk opgeleid moeten worden. En ik snap echt niet waarop het ‘concept’ open source niet in kwalificatiedossiers voorkomt.
    @Hans Blankendaal: een kamerfractie reageert op artikelen etc. Je kunt van hen echt niet verwachten dat zij wisten van jullie deal uit 2008. Ik werd ook pas onlangs hier op geattendeerd. Info van Loket MBO-ICT heeft geen wettelijke status šŸ˜‰ (de wet behoor je immers te kennen). Heeft het loket een rss-feed?
    Ik ben blij dat je aangeeft niet bepalend te zijn. Maar ik verwijs graag naar mijn eerdere opmerkingen over het sturende karakter. Ik hoop in elk geval dat opleidingen zich niet gaan focussen op de certificaten.
    Ik vind overigens wel dat Joep en jij weinig oog hebben voor de monopoliewerking van de strategieƫn van Microsoft, Cisco etc. Microsoft is niet de grootste geworden, omdat men het beste product heeft. Zij hebben dankzij een uitgekiende strategie menigeen verslaafd weten te maken aan hun producten. Inbedding van certificaten in reguliere opleidingen bezie ik ook vanuit deze invalshoek.

  9. Ik sluit me aan bij je laatste opmerking over de “uitgekiende strategie”. Ben ook niet helemaal gerustgesteld door het antwoord van Heemskerk. Op zijn minst heb je nu een beetje bewustwording gekweekt bij deze en gene.

  10. Natuurlijk heeft Microsoft/Cisco/Oracle-Sun geen ideeel doel om het beroepsonderwijs wereldwijd te ondersteunen.
    ECABO handelt naar vragen vanuit het afnemend bedrijfsleven. Dat bedrijfsleven heeft zitting in onze bestuurlijke organisatie en uit daar haar wensen. Overigens in het bijzijn van het onderwijsveld.
    Verder heeft ECABO, alleen al voor ICT, ca 100 experts vanuit het bedrijfsleven, groot en klein, waarmee we voortdurend in contact zijn en (ook) dit soort vraagstukken mee afstemmen.
    Dus….. Volg de berichtgeving via de aanwezige rss-feed op de loketsite of volg de Koninklijke weg via de Kenniskring ICT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *