Social skills durch social software: een aanrader!

Gisteren heb ik het congres Social skills durch social software in Salzburg bezocht. En ik moet zeggen: zelden zo’n inhoudelijk goed congres bezocht! Drie prima key notes, goede workshops (veel discussie!), redelijk kleinschalig, interessante mensen (voornamelijk uit Oostenrijk en Duitsland). Bovendien zie je steeds meer een combinatie tussen een face-to-face congres en online activiteiten, die het congres versterken.

Om met het laatste te beginnen: het is natuurlijk al vrij gebruikelijk dat bloggers ter plekke of na afloop een impressie schrijven. Zoals dit keer Martin Röll en ikzelf (update 27 mei 2006: lees ook de bijdragen van Graham Attwell hier en hier). Ook kende deze conferentie een eigen wiki. Bijzonder interessant is dat Graham Attwell korte interviews afnam met deelnemers (tussen de sessies door) om hier podcasts van te maken. Volgens Graham -en daar heeft hij gelijk in- zijn de gesprekken aan de lunch, bij de koffie, borrel en het diner vaak erg de moeite waard. Bovendien wil hij niet alleen bekende ’talking heads’aan het woord laten, maar ook minder bekende deelnemers die wel wat te melden hebben. En vaak ontstaat zo iets ook spontaan. Na afloop van de key notes waren Graham en ik vooral erg enthousiast over de eerste spreker. Ik suggereerde Graham dat hij hem moest interviewen, waarop Graham voorstelde om het interview samen te doen. Aldus geschiedde. Het interview staat waarschijnlijk na dit weekend online op Bazaar.org. Dat is trouwens een platform waar groepen gratis werkruimtes kunnen gebruiken, die gebaseerd zijn op social software (maar dit terzijde).

Grahamjohn

Graham Attwell (links) en John Erpenbeck, de eerste key note spreker.

Terug naar het congres zelf. De sessie begon met wat officiële plichtplegingen. Overheden, die sponsoren, moeten natuurlijk altijd even aan het woord komen. Maar dit keer kreeg je wel wat meer zicht op de stand van zaken rond e-learning in Oostenrijk. Er schijnen in Oostenrijk ongeveer 35 bedrijven (groot en klein) te zijn die zich met e-learning bezig houden. Verder lijkt e-learning vooral nog in de pilotfase te verkeren (er werd melding gemaakt van veel proefprojecten). Eén spreker positioneerde Oostenrijk in de middengroep, in vergelijking met andere landen. Hij klaagde dat Oostenrijkse bedrijven in het algemeen weinig investeren in opleiden en leren. Er is dus nog één en ander te verbeteren. Een netwerk genaamd e-learning pro Austria, probeert dat te bevorderen.

Stvirgil

De enige tekortkoming aan het congres was de beschikbare Internetverbinding. Ik probeer altijd voor het congres, na afloop en tijdens pauzes (en bij saaie bijdragen) mijn mail bij te houden en te bloggen. Daar was hier weinig gelegenheid voor. Je had een redelijk goede Internetverbinding in zalen, maar daar had je betrekkelijk weinig gelegenheid om te mailen en te bloggen: als een presentatie boeiend is, maak ik liever aantekeningen om deze later uit te werken. Ik houd van uitgebreide verslagen en ben niet in staat deze "on the fly" te schrijven. Dus een betere draadloze Internetverbinding altijd en overal is zeer gewenst.

In mijn volgende berichten ga ik uitgebreider in op de inhoud van de bijdragen.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *