Studenten computerfoob?

Vanmiddag heb ik een groep medicijnenstudenten een korte instructie van de elektronische leeromgeving Synergeia gegeven. Deze elektronische leeromgeving is een aantal jaren geleden ontwikkeld in het kader van een Europees project. De gratis omgeving is speciaal bedoeld voor samenwerkend leren. Wij gebruiken de omgeving binnen het SURF-project "Multiprofessioneel leren met behulp van ICT", waar ik sinds 1 januari j.l. projectleider van ben.

Ik ben goed vertrouwd met Synergeia en ik vind het leuk om met studenten te werken. Vandaar dat ik de instructie heb verzorgd voor deze studenten. Het viel me op dat ze de handelingen erg snel onder de knie hadden. Eén studente omschreef zich zelf als een "computerfoob", wat je toch niet van deze generatie zou verwachten). Maar ze  had het toch snel onder de knie. Dus met die "fobie" valt het wel mee.

Zij vertelde me na afloop overigens dat studenten thuis vaak nog geen Internet hebben. Daar keek ik wel van op omdat je vaak hoort dat nagenoeg heel Nederland (80%) Internet heeft.  Maar volgens deze studente zijn er aan de UU gelukkig voldoende faciliteiten om gebruik te maken van de elektronische leeromgeving.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

3 reacties

  1. Leuk om te horen dat Synergeia toch nog wat aandacht krijgt in Nederland. Ben eigenlijk best wel een beetje een fan van BSCW/Synergeia. Ik snap soms echt niet waarom goede ontwikkelingen van gerenommeerde instituten geen “plekje” in de markt weten te bemachtigen. Dat geldt trouwens ook voor allerlei andere met Nederlandse of Europese subsidie ontwikkelde producten, of het nu gaat om het Telematica Instituut of het Fraunhofer Instituut. Toch weer het probleem van enerzijds uitstekende (kennis)ontwikkeling maar anderzijds beroerd kennismanagement?

  2. Hoi Paulo,
    Ik ben ook wel gecharmeerd van Synergeia. Volgens mij zijn er twee belangrijke redenen waarom dergelijke omgevingen niet echt een plek op de markt veroveren.
    In de eerste plaats worden deze omgevingen ontwikkeld in een kader van een gesubsidieerd project. Als het project is afgelopen (en de omgeving klaar is), dan is de “need of urgence” om de omgeving te vermarkten ook verdwenen. Je hebt bijvoorbeeld als medewerker geen tijd meer om de omgeving aan de mens te brengen. Andere projecten/werkzaamheden wachten. Op de tweede plaats investeren deze bedrijven niet of nauwelijks in marketing, sales en after sales. Is niet hun core business.

  3. Dag Wilfred,
    Ik heb met aandacht je handleiding voor Synergeia gelezen en ben met name gecharmeerd van de mogelijkheid om aan alle documenten in het systeem versie historie toe te kennen. Binnen onze ELO Moodle hebben we wel een WIKI-mechanisme voor collab writing (eWiki) waar dat onder water automatisch plaatsvindt, maar dat is minder expliciet gevisualiseerd.
    Ik deel die verbazing van Paulo over het negeren van goede gratis producten, bijvoorbeeld het al 8 jaar oude D3E van de OU in Engeland Het webtijdschrift JIME maakt er – als enige? – al 7 jaren gebruik van.:
    JIME
    ..Of de vele en goede Open Source alternatieven voor al die dure ELO’s, waaronder mijn torenhoge favoriet Moodle :).
    Ik moet de URL hier met sapties invullen omdat jouw programma geen h t t p s : / / begrijpt
    h t t p s : / / studiewijzerplus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *