SURFacademy masterclass ICT-docentprofessionalisering (#in)

Dit najaar organiseert SURFacademy een driedaagse masterclass over ICT in programma’s voor docentprofessionalisering. Ik verzorg hierbinnen een inleiding. De inschrijving voor deze driedaagse is vandaag geopend.

De eerste dag, 12 september, draagt de titel ‘van visie naar beleid’. De meeste instellingen hebben interne programma’s voor docentprofessionalisering. De ICT-vaardigheden van docenten en het didactisch gebruik van ICT in het onderwijs zijn daar al dan niet een structureel onderdeel van. In zijn openingskeynote neemt Robert-Jan Simons van de Universiteit Utrecht de deelnemers mee in zijn visie over didactiek in digitale context. José Alst van het IOWO licht toe hoe docentprofessionalisering in het Nederlandse hoger onderwijs is georganiseerd. Onder leiding van Peter Dekker en zijn collega’s van de Hogeschool van Amsterdam brengen cursisten daarna in kaart welke ICT-vaardigheden zij voor onze docenten eigenlijk wenselijk vinden. 

De tweede dag, op 11 oktober, slaat de brug van beleid naar praktijk. Sofia Dopper van de TU Delft en Ingrid Kremers van Avans Hogeschool presenteren hoe hun instelling de ICT-docentprofessionalisering heeft aangepakt. Natasa Brouwer (UvA) presenteert de vier online modules voor docentprofessionalisering die binnen het SURF-project MarchET zijn ontwikkeld. Wilfred Rubens van de Open Universiteit (ik, dus) sluit de dag af met een inleiding over wat we uit de motivatietheorie kunnen leren over de effectiviteit van onderwijs met ICT. 

Als rode draad door de masterclass heen werken deelnemers aan een huiswerkopdracht. Zij maken een eigen plan van aanpak voor ICT-docentprofessionalisering, onder leiding van Ingrid Kremers (Avans) en Henny Groot Zwaaftink (Saxion). Dit plan van aanpak ronden zij af op de terugkomdag op 7 december. 

De  masterclass vindt plaats bij SURFfoundation in Utrecht op 12 september, 11 oktober en 7 december 2011. De masterclass richt zich op beleidsmedewerkers of coördinatoren die verantwoordelijk zijn voor docentprofessionaliseringstraject(en) binnen hogescholen en universiteiten. De deelnamekosten bedragen 250 euro. Aanmelden is mogelijk tot 24 augustus via de website van de SURFacademy. Daar vind je ook het uitgebreide programma. Bij de aanmelding wordt om een korte motivatie en een specifiek leerdoel gevraagd.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *