Tips voor het verblijf in Berlijn tijdens de Online Educa

Eind november vindt in Berlijn weer de Online Educa plaats. Waarschijnlijk het grootste  (t)e-learning congres in Europa. Ik weet dat een aantal lezers van mijn weblog hier -net als ik- naar toe gaan. Naar aanleiding van een lang weekend Berlijn wil ik voor hen (en voor mijzelf als geheugensteun) hier een aantal tips voor het verblijf geven. Anderen mogen er natuurlijk ook gebruik van maken.

  • De spaarzame tijd die je hebt om de stad te verkennen wordt meestal besteed aan het Brandenburger Tor, de Gedächniskirche, de Gendarmenmarkt (bezoek chocoladewinkel Fassbender & Rausch!), de Potsdammer Platz of aan de Rijksdag. Heel begrijpelijk als je nog nooit in Berlijn bent geweest of als je Berlijn na “die Wende” niet meer hebt bezocht. Maar als je vaker de Online Educa hebt bijgewoond, dan heb je deze plaatsen vast wel eens gezien. Denk dan ook eens aan Gedenkstätte Berliner Mauer, Oberbaumbrücke, East side Gallery, Savignyplatz met de Bücher Bogen, Bebelplatz met het Denkmal zur Bücherverbrennung am 10. Mai 1933 (de gebouwen rond het plein zijn inmiddels ook uit de steigers), Schloss Charlottenburg (met een prachtig park er achter) of aan die Hackeschen Höfe. Vooral die laatste is een absolute ‘must’.
  • Interessante musea zijn Topographie des Terrors, Berlin Story Museum, der Tränenpalast, “Die Mauer” (een indrukwekkend panorama van Yadegar Assisi; lees mijn impressie), het Deutsches Historisches Museum, Reichstag (met een bezoek aan de koepel; gratis maar vooraf online reserveren), de tentoonstelling van de Gedenkstätte Berliner Mauer en het StasiMuseum (ligt ver weg).
  • Als ik de Online Educa Berlijn bezoek, is Hotel Hamburg in de Landgrafenstrasse vaak mijn vaste hotel. Dit hotel bestaat helaas niet meer. Een prima alternatief is Pestana Tiergarten in de Stülerstrasse of -iets duurder- Schweizerhof (Budapesterstrasse). Beiden liggen vlak bij het conferentiehotel en zijn prima betaalbaar. In de wijk Mitte heb ik in 2015 in hotel Catalonia Berlin Mitte in de Köpenickerstrasse gelogeerd. Ook prima.
  • Uit eten kun je prima bij Restaurant Neni (tegenover de Gedächtniskirche), bij eetcafé Noah (aan de Wittenbergplatz; hier liggen meerdere restaurants zoals restaurant Loggia) en bij San Marino (Savignyplatz; ook hier liggen meerdere eetgelegenheden; denk ook aan de 12 Apostel of aan de Dicke Wirtin). Café Einstein is nog steeds een prima plek om wat te drinken en te eten. Er zijn meerdere Café’s Einstein. Maar de enige echte ligt wat mij betreft nog steeds in de Kurfürstenstrasse. Een ander leuk café ligt vlak naast die Neue Synagoge (deze is trouwens mooi gerestaureerd na vernietigd te zijn geweest tijdens de Kristallnacht): café Orange. De geserveerde schotels zagen er ook goed uit. Maar ik heb me beperkt tot Hefe Weizen. De bar Newton aan de Gendarmenmarkt is trendy, met veel verschillende cocktails, en duur.
  • Lees ook Oudjaar in Berlijn.
  • Bezoek de Nederlandstalige Berlijn Blog van Marjolein van der Kolk. Haar boek is ook een aanrader. Ander tip: Wat te doen in Berlijn.

Hackesche


Die Hackeschen Höfe

Update: 22 juni 2022

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.