Tips voor het verblijf in Berlijn tijdens de Online Educa

Eind november vindt in Berlijn weer de Online Educa plaats. Waarschijnlijk het grootste  (t)e-learning congres in Europa. Ik weet dat een aantal lezers van mijn weblog hier -net als ik- naar toe gaan. Naar aanleiding van een lang weekend Berlijn wil ik voor hen (en voor mijzelf als geheugensteun) hier een aantal tips voor het verblijf geven. Anderen mogen er natuurlijk ook gebruik van maken.

  • De spaarzame tijd die je hebt om de stad te verkennen wordt meestal besteed aan het Brandenburger Tor, de Gedächniskirche, de Potsdammer Platz of aan de Rijksdag. Heel begrijpelijk als je nog nooit in Berlijn bent geweest of als je Berlijn na “die Wende” niet meer hebt bezocht. Maar als je vaker de Online Educa hebt bijgewoond, dan heb je deze plaatsen  vast wel eens gezien. Denk dan ook eens aan Gedenkstätte Berliner Mauer, Oberbaumbrücke, Schloss Charlottenburg (met een prachtig park er achter) of aan die Hackeschen Höfe. Vooral die laatste is een absolute ‘must’.
  • Interessante musea zijn Topographie des Terrors, Berlin Story Museum, der Tränenpalast, “Die Mauer” (een indrukwekkend panorama van Yadegar Assisi; lees mijn impressie), het Deutsches Historisches Museum, de tentoonstelling van de Gedenkstätte Berliner Mauer en het StasiMuseum (ligt ver weg).
  • Als ik de Online Educa Berlijn bezoek, verblijf ik meestal in Hotel Hamburg in de Landgrafenstrasse. Een prima alternatief is Pestana Tiergarten in de Stülerstrasse. Beiden liggen vlak bij het conferentiehotel en zijn prima betaalbaar. In de wijk Mitte heb ik in 2015 in hotel Catalonia Berlin Mitte in de Köpenickerstrasse gelogeerd.
  • Uit eten kun je prima bij Restaurant Neni (tegenover de Gedächtniskirche), Va Piano (goede prijs/kwaliteit verhouding; maar je moet geen hele avond willen tafelen), bij eetcafé Noah (aan de Wittenbergplatz; hier liggen meerdere restaurants) en bij San Marino (Savignyplatz; ook hier liggen meerdere eetgelegenheden).
  • Café Einstein is nog steeds een prima plek om wat te drinken en te eten. Er zijn (inmiddels?) meerdere Café’s Einstein. Maar de enige echte ligt wat mij betreft nog steeds in de Kurfürstenstrasse. Een ander leuk café ligt vlak naast die Neue Synagoge (deze is trouwens mooi gerestaureerd na vernietigd te zijn geweest tijdens de Kristallnacht): café Orange. De geserveerde schotels zagen er ook goed uit. Maar ik heb me beperkt tot Hefe Weizen (nog geen drie euro voor een halve liter). De bar Newton aan de Gendarmenmarkt is trendy, met veel verschillende cocktails, en duur.
  • Lees ook Oudjaar in Berlijn.
  • Bezoek de Nederlandstalige Berlijn Blog van Marjolein van der Kolk. Haar boek is ook een aanrader.

Hackesche


Die Hackeschen Höfe

Update: 27 november 2018

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord