Toenemend gebruik online video binnen onderwijs

Dankzij breedband-internet, relatief toegankelijke platforms om video’s op te publiceren en dankzij de beschikbaarheid van laagdrempelige technologieën voor het maken en bewerken van video, wordt online video in toenemende binnen het onderwijs gebruikt. Maar hoe breed en op welke manier?

video
Foto: geralt, Pixabay

eSchool News doet verslag van een onderzoek naar de wijze waarop videotechnologieën het onderwijs beïnvloeden. Let wel: het onderzoek is uitgevoerd door Kaltura, één van de leveranciers van oplossingen voor online video. Voor zover ik kan zien hebben zij ook alleen gevraagd naar opvattingen van respondenten (meer dan duizend respondenten) Ik heb de studie zelf niet gedownload omdat ik mijn naam- en adresgegevens moest invullen.

Deze ernstige beperkingen in aanmerking nemend, lees ik o.a. de volgende bevindingen:

 • Bij nagenoeg alle organisaties, waarvan respondenten deel hebben genomen aan het onderzoek, gebruiken docenten geregeld videotechnologieën in het onderwijs.
 • Meer dan de helft gebruikt video voor opdrachten voor lerenden.
 • Ruim eenvijfde laat lerenden actief video’s maken. In 2016 was dat nog 10%.
 • Drieënzeventig procent van de instellingen voor hoger onderwijs gebruikt online video voor onderwijs en leren op afstand.
 • Bijna alle respondenten zijn van mening dat video’s bijdragen aan een hogere tevredenheid van lerenden. Het gaat dus om hun opvatting.

Video’s worden als volgt gebruikt:

 • In de klas laten zien (70%). Dit gebeurt natuurlijk al vele jaren. Ik zie nog de docent Duits met TV en videorecorder de klas binnen komen om Die Leiden des Jungen Werthers te laten zien.
 • Aanvullende leermiddelen (63%).
 • Opnemen van colleges (59%). Over het gebruik en de toegevoegde waarde zijn de meningen verdeeld.
 • Opdrachten voor lerenden (59%). Ik vraag me af of reflectievloggen hier deel van uit maakt. Of het laten maken van online video’s door lerenden.
 • Opnames maken van hoe lerenden in de klas oefenen (54%). Nota bene: online video wordt ook gebruikt voor docentprofessionalisering (interactie met lerenden opnemen om deze te analyseren en bespreken).
 • Flipped classroom toepassen (53%). Lerenden bekijken de instructievideo’s plaatsonafhankelijk en in eigen tijd en tempo. De bijeenkomsten worden gebruikt voor andere leeractiviteiten.

Het laten maken van online video’s door lerenden komt betrekkelijk weinig voor. Wellicht gebruikt men daar ook niet platforms als Kaltura voor. Volgens eSchool News meldt eenentwintig procent van de respondenten (waarvan dertien procent van de opvoeders) dat meer dan vijftig procent van hun lerenden video op een meer actieve manier gebruikt.

Ik lees ook niets over 360 graden video’s en hoe platforms als Kaltura daarmee omgaan.

This content is published under the Attribution 3.0 Unported license.

Delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord